Published On: Pon, ožu 17th, 2014

Ukrajina sprema rat protiv ruskih snaga na Krimu?

Ukrajinsko vodstvo, koje je na vlast došlo prošlog mjeseca nakon bijega predsjednika Viktora Janukoviča iz države, navodno je spremno za oružani sukob s ruskom vojskom na Krimu, piše vodeći kijevski dnevnik na engleskom jeziku Kyiv Post .

Dnevnik navodi da su vlasti iz Kijeva svoje vojnike, koji se još uvijek nalaze u nekolicini vojnih baza na području Krima, pozvale da se pripreme za rat.

‘Krim je bio, je i bit će naš teritorij’, citirao je dnevnik ukrajinskog ministra obrane Igora Tenjuha, koji je to rekao u ponedjeljak Ukrajinskom kriznom medijskom centru.

Na pitanje hoće li se ukrajinske snage boriti kako bi obranile Krim, Tenjuh je odgovorio: ‘Oružane će snage izvršavati svoje zadaće’, a kasnije je dodao i da će snage na Krimu ostati sve dok ne obave i posljednji zadatak.

Nekadašnji boksački šampion Vitalij Kličko, čija je stranka UDAR dio trenutne vladajuće koalicije u Ukrajini, objavio je da ukrajinski vojnici nemaju namjeru napuštati svoje krimske baze ni nakon 21. ožujka, što je datum do kojeg su Rusi obećali sve vojarne radi neometanog odlaska Ukrajinaca držati deblokirane.

Sporazum o deblokadi potpisali su u nedjelju ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine i Rusije i dosad nije bilo njegova kršenja.

Kličko je objavio i da Kijev iz Moskve na konzultacije povlači svog veleposlanika.

Ukrajinski je parlament u ponedjeljak donio odluku o djelomičnoj mobilizaciji, pozvavši 40.000 rezervista da budu spremni za aktivaciju. Tenjuh je pojasnio da je cilj mobilizacije dovođenje vojske u stanje pune spremnosti.

Također, prenamijenjeno je 600 milijuna dolara iz proračuna, koji će, umjesto na neke druge stvari, biti korišteni za jačanje obrambenih snaga tijekom sljedeća tri mjeseca.

Ukrajinski ministar pravosuđa Pavlo Petrenko kaže da je jačanje vojnih snaga ključno pitanje.

‘Naša vojska mora biti spremna za borbu’, rekao je.

U međuvremenu, Vrhovno vijeće Krima u ponedjeljak je donijelo odluku da će taj poluotok od 30. ožujka prijeći u moskovski vremensku zonu, koja je trenutno dva sata ispred ukrajinske.


uskrs ephzhb