Published On: Čet, tra 28th, 2022

Ukrajina planira preimenovati ulice povezane s Rusijom. Ako ih bude nakon rata…

Brojni ukrajinski gradovi planiraju preimenovati ulice i trgove povezane s Rusijom u procesu “derusifikacije” nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Dan nakon rušenja golemog spomenika iz sovjetskog doba u Kijevu, koji je simbolizirao prijateljstvo između Rusije i Ukrajine, gradsko vijeće je priopćilo da je sastavilo popis od 467 lokacija koje bi se mogle razmotriti za preimenovanje.

“I bez ovih imena bit će previše ožiljaka”

Na popisu su središnji trg nazvan po književniku iz 19. stoljeća Lavu Tolstoju i ulica Rusko Bajkalsko jezero. Ondje se našla i cesta nazvana po Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, bliskom ruskom savezniku.

Od ukrajinske neovisnosti 1991. imena nekih gradova su promijenjena kako bi se izbrisalo naslijeđe omraženih sovjetskih dužnosnika. Neki dužnosnici sada žele ukloniti imena ruskih autora, pjesnika i planinskih lanaca.

Gradonačelnik istočnog grada Harkiva Ihor Terehov rekao je da će, čim završi rat s Rusijom, gradskom vijeću podnijeti prijedlog zakona o preimenovanju mjesta povezanih s Rusijom.

“I bez ovih imena bit će previše ožiljaka koji će nas još dugo podsjećati na to kakav je susjed na našim istočnim i sjevernim granicama”, napisao je Terehov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

Ministar protiv uklanjanja svega ruskog

Gradovi i mjesta na sjeveru Ukrajine počeli su proces preimenovanja ulica po vojnim jedinicama koje su ih branile.

Guverner regije Černihiv predložio je da se ulice ili trgovi u glavnom gradu regije imenuju po 1. tenkovskoj brigadi.

Ministar kulture Oleksandr Tkačenko upozorio je prošli tjedan protiv uklanjanja baš svega što je povezano s Rusijom.

Navodeći kao primjer Nikolaja Gogolja, ruskog romanopisca rođenog u Ukrajini, rekao je da neke “ličnosti…pripadaju svjetskoj (kulturnoj) baštini”.

guest
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Blanka
Blanka
3 mjeseci prije

Taman.
Neka gradska vlast Mostara skinu ploce sa nazivom ujkansjkih ulica, u Sarajevu isto, I eto, odm’a Ukrajinci mogu uzivat u nazivima ulica nazvanih po uzorima iz prethodnog rata…

Supersrbo
Supersrbo
Šta ti kažeš na ovo?  Blanka
3 mjeseci prije

Debilistansko sarajevo moze samo nazvati neku ulicu ukrainskom.Ne zato sto su ukrainci doprineli nekom razvoju ili prosperitetu već dabi se uvukla amerimani europi.Ali pazi ploču će otkrivati uz strane ambasadore naravno.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Supersrbo
3 mjeseci prije

Tišu DJIKANE SVETOSAVSKI teroristo KMETSKA osmanlijska naseobina i potomce prava prve bračne noći …doslo

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
3 mjeseci prije

SVETOSAVSKI terorizam tzv srpstvo je u sastavni dio genocida nad Bosnom uvezao sva srbijanska srpska imena iz srednjevjekovne srbije u Bosnu..O OVOME BI BLENTAVI BOSNJACI I NJIHOVE NEPISMENE BANDITSKE ALJINE UBLEHE NIKO NISTA NE CINI..NEKI LIKOVI KAO CAR DUSAN NIKAD NISU BILI NI BLIZU BOSNE..PA NEMANJA KATOLIK I NEMANJICI…TAKO JE RADIO I RADI SRBIN I SRPSKA HISTORIJA OVDE