Published On: Pet, ožu 18th, 2022

Ukrajina nagovještava kada bi se Putin i Zelenski mogli sastati

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao bi da se sastane sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom „u narednim sedmicama“, rekao je u četvrtak pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak. Do sastanka bi, međutim, moglo doći tek kada bude potpisan „mirovni sporazum“ između Kijeva i Moskve, rekao je on.

„Čim se završi rad na sporazumu, počet ćemo sa organizacijom sastanka. To će se dogoditi u narednim sedmicama. Lokacija nam, međutim, nije bitna. To može biti bilo gdje, osim u Rusiji“, rekao je Podoljak u intervjuu za portal Wirtualna Polska.

Finalizacija mirovnog sporazuma mogla bi da potraje neko vrijeme, u rasponu od nekoliko dana do sedmice i po, tvrdi zvaničnik. Trenutno, i ukrajinska i ruska strana „insistiraju na svojim stanovištima“, priznao je on.

„Neposredno povlačenje ruskih trupa jedan je od ključnih aspekata mirovnog sporazuma. Međutim, pregovori su proces velikih razmjera koji uključuje ne samo Rusiju i Ukrajinu. U njima, između ostalih, učestvuje i Poljska. Ne radi se samo o potpisivanju sporazuma. Želimo da razvijemo poseban mehanizam koji će garantovati našu bezbjednost u budućnosti“, objasnio je Podoljak, sugerišući da čak ni postizanje sporazuma ne bi značilo kraj sukoba.

„Potpisivanje mirovnog sporazuma može samo da okonča aktivnu fazu sukoba. Međutim, sumnjam da će se rat za Ukrajince tu završiti. Ne poslije svega što smo prošli.“

Ruske i ukrajinske delegacije održale su nekoliko rundi razgovora od početka tekućih neprijateljstava krajem februara. Pregovori još nisu dali nikakav opipljiv rezultat, osim što su Kijev i Moskva pronašli zajednički jezik oko organizovanja humanitarnih koridora za evakuaciju civila iz ratnih zona.

O„značajnom napretku“ u mirovnim pregovorima izvijestio je u srijedu Financial Times, a list tvrdi da su dvije strane razgovarale o nacrtu plana od 15 tačaka, koji uključuje povlačenje ruskih trupa i da Ukrajina postane neutralna država pod zaštitom Zapadnih saveznika.

Izvještaj je, međutim, opovrgla Moskva, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov ga je odbacio kao lažan i obećao da će obavijestiti javnost ukoliko dođe do bilo kakvog stvarnog iskoraka u pregovorima. Kijev je takođe odbacio izvještaj FT, a Podoljak je tvrdio da plan od 15 tačaka odražava zahtjeve Moskve i ništa više.

Moskva je napala svog susjeda prošlog mjeseca nakon sedmogodišnjeg zastoja zbog neuspjeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska iz 2014-15, i konačnog priznanja Rusije Donbas republika u Donjecku i Lugansku. Protokoli uz posredovanje Njemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je takođe istakla ciljeve „demilitarizacije“ i „denacifikacije“ zemlje. Kijev tvrdi da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare