Published On: Sri, ožu 12th, 2014

Ukrajina formira nove obrambene snage i traži pomoć zapada

Privremeno ukrajinsko liderstvo formiralo je novu Nacionalnu gardu u utorak i apeliralo je na pomoć od Velike Britanije i Sjedinjenih Država protiv onoga što naziva ruskom agresijom na Krimu.

Okrivljujući svrgnute prethodnike za slabost njihovih oružanih snaga, vršitelji dužnosti ministara kazali su za ukrajinski parlament da imaju manje od 6.000 pripadnika pješadije koji su spremni na borbu i da su moskovske zračne snage brojčano nadmoćnije s odnosom 100 naprema 1.

Nije došlo do jenjavanja verbalnog rata u vrijeme kada je proruski regionalni parlament na Krimu odobrio deklaraciju nezavisnosti koja će stupiti na snagu ako narod na ovom poluotoku glasa za pripajanje Rusiji na referendumu u nedjelju.

Narodni parlament u Kijevu je priopćio da će raspustiti krimsku skupštinu ako ne otkaže referendum, javio je Reuters.

Viktor Janukovič, čije je prošlomjesečno svrgavanje nakon prosvjeda izazvalo najveću krizu u Europi od hladnog rata, inzistira da je on i dalje legitimni predsjednik Ukrajine i zapovjednik oružanih snaga.

Vršitelj dužnosti premijera Arsenij Jacenjuk, koji će posjetiti Bijelu kuću i Vijeće sigurnosti UN-a ovoga tjedna, kaže da je sporazum potpisan 1994. godine obavezao zapadne snage da brane suverenitet Ukrajine.

On je rekao da će neuspjeh u zaštiti Ukrajine potkopati napore da se Iran i Sjeverna Koreja uvjere da se odreknu nuklearnog oružja kao što je Kijev uradio prije 20 godina.

Uvjeti sporazuma potpisanog u Budimpešti obvezuju Rusiju, Britaniju i SAD da jamče traženje pomoći UN-a za Ukrajinu ako bude suočena s napadom nuklearnim oružjem.