Published On: Wed, Mar 4th, 2020

Ukradena generacija: U srpskim i bh. rodilištima nestalo 10 000 djece

Nedavno prijedlog Zakona prema kojem Srbija nudi 10 000 eura roditeljima čija su djeca nestala u srpskim i bh. rodilištima u sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća razbjesnila je žene koje već desetljećima traže istinu o svojoj djeci. Zbog toga su se sastale udruge civilnog društva i premijerka Ana Brnabić kako bi došlo do izmjene prijedloga Zakona, piše Blic.

Podsjećamo, majke kojima je rečeno u bolnicama da su im djeca mrtva okupile su se u udrugu i tvrde kako su im djeca oteta  prodana, a smatra se kako je sveukupno nestalo više od 10 tisuća djece. Sve one su rodile vikendom, svima je rečeno da im je dijete rođeno mrtvo i nisu im dopustili da ga vide, te nisu mogle uzeti dijete kako bi ga pokopale već im je rečeno kako je to posao bolnice.

Priča je završila u javnost kad su neka posvojena djeca u potrazi za svojim korijenima pronalazila sve veći kaos i misterij vezan za njihovo rođenje i posvajanje. Naime, nakon što je Zorica Jovanović dobila presudu protiv Srbije u Strasbourgu prema kojoj ona i svaka majka mora znati kako i gdje je nakon rođenja završilo njezino dijete očekivalo se kako će doći do pomaka, međutim to se nije dogodilo.  Upravo zbog toga predstavnice srpske udruge smatraju kako se trgovina bebama odvijala pod pokroviteljstvom bivše države.

Nedavni prijedlog Zakona razljutio je članove udruga koji traže svoju djecu, te se premijerka Ana Brnabić sastala s njima kako bi došlo do promjena u prijedlogu Zakona koje traže.