Ukoliko se ne ispoštuju presude organizirat će se prosvjedi u FBiH

Na sastanku koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO-a, županijskih ministara i predstavnika Parlamenta FBiH, zaključeno je, uz ostalo, da ako se ne obustavi revizija i ne provede presuda Ustavnog suda FBiH da postojeći Zakon o provođenju kontrole zakonitosti nije u suglasnosti s Ustavom, Koordinacija udruga HVO-a organizirat će na području cijele FBiH prosvjede i svoje članstvo pozvati na građanski neposluh.
Sa sastanka je upućen poziv OHR-u i visokom predstavniku da svojim ovlastima omoguće provedbu presude Ustavnog suda Federacije BiH kojom je utvrđeno da članak 9. Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite nije u skladu s Ustavom, a da se ipak provodi.
Koordinacija udruga pozvala je i premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i sve političke subjekte u FBiH da odmah osiguraju izvršenje presude Ustavnog suda FBiH od 20. studenog prošle godine.
Članovi Koordinacije udruga HVO-a uputili su otvoreno pismo sa zaključcima s navedenog sastanka medijima, premijeru FBiH, Ustavnom sudu FBiH, političkih stranaka u FBiH, te udrugama proisteklim iz Domovinskog rata.