Published On: Pon, velj 11th, 2013

Uklanjali plakate SDA pa zaradili tužbu

Uz napomenu da ne podržavamo kršenje zakona bilo koje političke stranke u BiH, želimo istaknuti da su plakati uklonjeni s mjesta koje nije predviđeno po zakonu za takve aktivnosti, a naknadno su odloženi na propisno mjesto, u kantu za smeće – naveli su.
SARAJEVO – Aktivisti udruge ”Akcija građana” Leila Šeper i Darijan Bilić biti će saslušani jer su 29. rujna 2012. godine na Vilsonovom šetalištu vršili neovlašteno uklanjanje, cijepanje i oštećenje javno istaknutih izbornih oglasa SDA i Nedžada Koldže kao njihovog kandidata za načelnika Općine Novo Sarajevo, saopćeno je iz Udruženja ”Akcija građana”.
AG je u rujnu prošle godine provodio kampanju ”Gledamo vas” zbog mapiranja nelegalno postavljenih predizbornih plakata radi podnošenja prijava nadležnim inspekcijama.
Članovi Udruženja smatraju da tužba protiv njihovih aktivista nije utemeljena jer su zelene površine, javni prostori i sva druga imovina grada javno dobro koje se treba i mora koristiti u javnom interesu, a ne u interesu određenih grupa, pojedinaca ili stranaka.
– Uz napomenu da ne podržavamo kršenje zakona bilo koje političke stranke u BiH, želimo istaknuti da su plakati uklonjeni s mjesta koje nije predviđeno po zakonu za takve aktivnosti, a naknadno su odloženi na propisno mjesto, u kantu za smeće – naveli su.
Smatraju da je procedura za podnošenje prijave i traženje nadležnih inspekcija za nepropisno postavljanje plakata komplicirana.
– Ukoliko uzmemo u obzir kompliciranu proceduru podnošenja prijave i “lociranja” nadležnih inspekcija, a s druge se strane građanska odgovornost promatra kao potencijalno kršenje javnog reda i mira, s punim pravom i pod punom moralnom odgovornošću se pitamo “Čiji je NAŠ grad?”- kazali su iz ove udruge.
Bez obzira na ishod, istakli su da je uklanjanje ovih plakata bila njihova građanska dužnost.