Published On: Sub, ruj 4th, 2021

UKINULI “BOŽE PRAVDE”? Ne stišavaju se strasti oko himne puštene učenicima u Novom Pazaru

Vijest da je učiteljica u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo”, Adela Karaahmetović Melajac jučer na prvom satu umjesto  državne himne “Bože pravde” učenicima pustila  himnu Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”, izazvala je veliku buru u javnosti Srbije i BIH.

Učionica je bila ukrašena bijelim i zelenim balonima sa natpisom “Bosanski jer sam Bošnjak” dok su učenici pjevali s rukom na srcu.

Snimak možete vidjeti OVDJE

Bošnjaci
foto: Printscreen

Lokalni bošnjački portali su učiteljicu Adelu Karahmetovac Melajac proglasili heroinom.

Bošnjački nacionalni savjet u Novom Pazaru pozvao je sve škole u Sandžaku da se ne odazovu pozivu Ministarstva prosvete i da ne emitiraju himnu – neke škole su to učinile, neke ne, a onda se na društvenim mrežama jedan od roditelja pohvalio snimkom iz OŠ “Rifat Burdžević Tršo”, gde je učiteljica umjesto himne “Bože pravde”, emitirala himnu Bošnjaka Sandžaka.

Međutim, kako su iz pomenute škole rekli, učiteljica Adela je na drugom nastavnom satu, nakon puštene himne Bože pravde, pustila i onu koja se smatra himnom Bošnjačkog naroda.

Adela učiteljiva, Novi Pazar
foto: Foto: Facebook/Adela Karaahmetovic Melajac

Nusret Zuković, direktor osnovne škole ”Rifat Burdžović Tršo” osudio je ovaj gest.

– Svakom učitelju izdano je rešenje prvog nastavnog časa, a puštanje himne Bože pravde i čitanje pisma ministra trebao je biti sastavni dio istog.

Naknadno puštanje himne Bošnjačkog naroda prvacima na drugom nastavnom satu predstavlja samoinicijativu učiteljice, rekao je Nusret Zuković.

Također direktor je rekao da je učiteljica Adela pustila himnu bošnjačkom razredu, te da je vjerovatno razlog tome bio upoznavanje sa himnom svog naroda, te da ideja loše namjere ovdje nije postojala.

Spomenuo je da je učiteljica Adela negativno komentirala famu izazvanu puštanjem himne i da su mediji krivi jer su izvukli poruku iz pogrešnog konteksta.

Svakako, direktor nije htio da donosi zaključke, te nam je poručio da čekaju izveštaj istrage koja je pokrenuta, i na osnovu koje će doneti daljnje korake.

Podsjećamo, Ministar Branko Ružić odmah je reagirao, ocjenivši da je riječ o provokaciji i nepoštivanju državnih simbola.

Branko Ružić
foto: RTS Printscreen

Direktor škole poručio je da situacija nije takva kako izgleda na društvenim mrežama i da je učiteljica na prvom satu emitirala himnu “Bože pravde”, a da je na drugom satu pustila spornu himnu.

“Takav čin u Novom Pazaru predstavlja devastiranje i urušavanje himne i državnih simbola Republike Srbije. Zbog toga će prosvjetna inspekcija postupati promptno i u skladu sa zakonom utvrditi odgovornost i učiteljice i direktora”, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

On je istaknuo da Republika Srbija obezbeđuje veliki stupanj ravnopravnosti i prava svim nacionalnim manjinama kada je riječ o ostvarivanju prava na jezik, kulturu i obrazovanje.

“U našim školama nastava se u potpunosti izvodi na osam jezika nacionalnih manjina, odobravaju se i štampaju udžbenici na tim jezicima, a kroz poseban predmet – maternji jezik sa elementima nacionalne kulture na 16 jezika nacionalnih manjina omogućeno je čuvanje nacionalne kulture, jezika i identiteta. Malo je zemalja u kojima predstavnici manjina mogu da se upisuju u javne knjige na svom pismu, obraćaju u općini na svom jeziku, imaju pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju, gdje se ispisuju toponimi na jezicima manjina. Rijetko koja zemlja je hvaljena na ovu temu kao Republika Srbija”, naveo je on.

guest
nije obvezno
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x