Published On: Sub, tra 13th, 2013

Ukida se pozicija predsjednika i potpredsjednika Federacije

Stručni tim za preustroj Federacije BiH kojeg je imenovao američki veleposlanik u BiH Patrick Moon će preporučiti američkoj administraciji da se ukinu pozicije predsjednika i dvojice potpredsjednika FBiH, objavio je Dnevni list.
Mostarske novine, tvrdeći kako su bile ”u prigodi ekskluzivno zaviriti i djelomično razotkriti strogo čuvane tajnovite pojedinosti o nekim vrlo bitnim i radikalnim preporukama za koje međunarodne “starješine” tvrde kako su praktično usuglašene”, navodi kako je vodilja takvih preporuka prevelika koncentracija ustavnih ovlasti i moći trojice čelnika većega entiteta.
Uvodi se predsjednik parlamenta?
Nadalje, preporučit će se formiranje Parlamenta FBiH kao u svim demokratskim zemljama na čijem će čelu biti predsjednik Parlamenta. To zakonodavno tijelo će biti sastavljeno od dva doma kao i do sada – Zastupničkog i Doma naroda.
U Domu naroda bi i dalje ostao mehanizam zaštite vitalnoga nacionalnoga interesa s tim da bi se proširio katalog pitanja oko kojih bi se mogla zatražiti zaštita vitalnoga nacionalnoga interesa. Dakle, to ne bi bili samo problemi vezani za nacionalni identitet nekoga naroda već i neka druga pitanja, primjerice, iz ekonomske i socijalne oblasti.
Tu listu vitalnih nacionalnih interesa još treba usuglašavati. Aktiviranje mehanizma zaštite vitalnoga nacionalnoga interesa i dalje bi se vršio dvotrećinskom većinom u nekom nacionalnom klubu u Domu naroda Parlamenta FBiH.
Dom naroda samo po potrebi
Dnevni list navodi kako bi Dom naroda zasjedao rijetko i samo po potrebi kada neki od nacionalnih klubova zatraži raspravu o nekom pitanju.
Također, ekspertni tim će predložiti američkoj Vladi da ponudi političkim elitama u BiH za raspravu i preporuke o ukidanju pozicije premijera i uvođenje pozicije predsjednika Vlade FBiH. Predsjednik Vlade bi, po preporukama, bio odgovoran predsjedniku, odnosno Parlamentu Federacije BiH, jer, ako se doista u končanici i usvoje preporuke stručnjaka, neće biti više pozicije predsjednika i dvojice potpredsjednika Federacije BiH.
U Vladi Federacije bi se donosile odluke slično kao i u Vijeću ministara BiH. Dakle, za neku odluku bi morao glasovati minimalni broj ministara iz sva tri konstitutivna naroda. U Vijeću ministara za neku odluku mora glasovati barem po jedan ministar iz svakog od tri naroda, a kako će se taj model razraditi u Vladi FBiH, tek će se vidjeti i usuglašavati.
Bez samovolje
Dakle, to bi bio nekakav mehanizam zaštite nacionalnih interesa u Vladi FBiH i nepremostiva brana za učestalo i frustrirajuće nadglasavanje ministara iz malobrojnijeg naroda. U takvom modelu donošenja odluka u Vladi FBiH više ne bi bilo kao do sada samovolje i velikih ovlasti predsjednika Vlade FBiH, navodi Dnevni listi i dodaje kako bi on, za razliku od sadašnjih ovlasti premijera, isključivo samo potpisivao usvojene odluke.
Stručni tim je otkrio i brojne nezakonitosti različitih premijera i cijele Vlade koji su znali godišnje usvajati i po 40 do 50 uredbi iako su ta pitanja uglavnom zahtijevala zakonske okvire. Čak se događalo da se na Vladi usvoji neka uredba u jednoj formi i tekstu, a da u Službenim novinama bude objavljen posve drukčiji sadržaj uredbe.
Prestrašno je, pišu mostarske novine, da za taj kriminal nitko nije do sada odgovarao.
bljesak.info

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare