Published On: Sri, sij 1st, 2014

Ukida se obveza nošenja kacige za bicikliste u naseljenom mjestu

Biciklistima u BiH ukida se zakonska obveza nošenja kacige na glavi tijekom vožnje. To je jedna od novina koja će se naći u izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti na putovima u BiH nakon prijedloga koje su dostavili entitetski i županijski MUP-ovi.
Ukinuli smo odredbu da biciklisti moraju nositi kacige“, kazao je za Dnevni avaz Zoran Andrić, savjetnik državnog ministra prometa i komunikacija, no nije detaljnije pojasnio je li ukinuta obveza za nošenje kacige samo u naseljenom mjestu ili se to odnosi na ceste izvan naselja.
Vjerojatno je riječ o ovome drugome jer pema nacrtu ovog krovnog zakona o sigurnosti prometa u kojem se navodi kako se predloženom izmjenom vozač bicikla obvezan je koristiti zaštitnu kacigu na javnom putu izvan naseljenog mjesta.
Novina u zakonu bit će i ukidanje obveze nošenja reflektirajućeg prsluka za biciklste. Bit će dovoljno da se posjeduje odgovarajuća oprema koja osigurava adekvatnu uočljivost vozača bicikla ili bicikla.
Odredba važećeg Zakona propisuje obvezu korištenja zaštitne kacige za vrijeme vožnje i za vozače bicikla. Detaljnom analizom problema kod primjene jedne ovakve odredbe izveden je zaključak da takva odredba destimulativno utječe na opseg korištenja bicikla kao prijevoznog sredstva u gradu / naselju. Predloženom izmjenom ovog članka vozač bicikla obvezan je koristiti zaštitnu kacigu na javnom putu izvan naseljenog mjesta.
Alternativa svjetloodbojni prsluku kod vozača bicikla jeste da posjeduje odgovarajuću opremu koja osigurava adekvatnu uočljivost vozača bicikla ili bicikla”, navodi se u obrazloženju predloženih izmjena.
Članak 102. novog zakona o osnovama sigurnosti na putovima u BiH trebao bi nakog izglasavanja u državnom parlamentu izgledati ovako:
Članak 102.
(1) Vozač mopeda, lakog motocikla, motocikla, tricikla, lakog četverocikla ili četverocikla i osobe koje se prevoze tim vozilima moraju pravilno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje.
(2) Vozač bicikla kao i osobe koje se prevoze tim vozilima moraju pravilno koristiti zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na javnom putu izvan naseljenog mjesta, a u razdoblju od prvog sumraka do potpunog svanuća, kao i danju u slučaju smanjene vidljivosti, vozač bicikla mora pravilno koristiti i svjetloodbojni prsluk ili odgovarajuću opremu koja osigurava adekvatnu uočljivost vozača bicikla ili bicikla”.

uskrs ephzhb