Published On: Sri, ruj 26th, 2018

UK AMBASADA: Ne miješamo se u izbore u BIH

Odlučno odbacujemo navode o bilo kakvom uplitanju Velike Britanije u opće izbore u Bosni i Hercegovini. Uplitanje bi bilo ozbiljna prijetnja izborima. Svaki dokaz o istom, bez obzira na izvor, treba odmah, a ne nakon izbora, prijaviti institucijama nadležnim za provođenje izbora, rečeno je “Dnevnom avazu” iz Ambasade Velike Britanije.

U reakciji na tvrdnje kandidata SNSD-a za Predsjedništvo BiH Milorada Dodika da se posebno ova država te SAD miješaju u izbore u našoj zemlji, iz Ambasade Velike Britanije rečeno je i da nastavljaju “surađivati s lokalnim vlastima u BiH da bi se osiguralo da opći izbori budu slobodni i pravedni koliko god je to moguće, putem podrške promatračkom timu ODIHR-a i nezavisnim promatračima u koaliciji “Pod lupom” te time što smo zajedno sa SAD i Norveškom osigurali transparentne glasačke kutije”.

Reakcija Ambasade Velike Britanije je na jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je kazao da ima čvrste dokaze da se neke zapadne sile miješanju u izbore u RS te da će dokaze o tome iznijeti poslije izbora koji će biti održani 7. oktobra.

Vučićevu izjavu komentirao je i predsjednik RS Milorad Dodik, koji je kazao da se neke strane ambasade miješaju u izborni proces u BiH i da Vučić zna o čemu priča.

– U izbore u BiH se miješaju administracija Morin Kormak i Britanska ambasada i pokušavaju na vlasti održati Šarovića i onog sklepanog Mektića – rekao je Dodik.

Kormak ranije odlučno odbacila tvrdnje


Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack još je ranije, prilikom posjete Banjoj Luci, odlučno odbacila tvrdnje da se njena zemlja miješa u izborni proces u BiH.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare