Published On: Sun, Jul 23rd, 2017

Uhvatili džihadiste kako prerušeni u žene pokušavaju pobjeći iz Mosula – odao ih jedan detalj

Odjeven kao žena, islamist je pokušao pobjeći iz nekadašnjeg uporišta tzv. Islamske države. Kako bi mu krinka bila što uvjerljivija, nije štedio puder, ruž i maskaru. No zaboravio je jedan detalj – odali su ga neobrijani brkovi i brada. Ipak, mora se priznati da je slijedio neke modne zapadne trendove – ekstremno gustih obrva.

Iračka vojska je objavila fotografije i drugih junačina koje su uhvatili kako prerušeni u žene pokušavaju pobjeći iz Mosula. Nekada ih se konvencionalna iračka vojska bojala zbog njihovih brutalnih i jezivih metoda, no sada ne izgledaju tako neustrašivo, piše Net.hr.

Nekoliko stotina boraca Islamske države (IS) došlo je prije tri godine u Mosul nakon poraza iračke vojske, uspostavilo vladavinu terora i proglasilo kalifat na iračkom i sirijskom teritoriju.

Pobjeda iračkih snaga uz američku podršku u Mosulu predstavlja najveći poraz za Islamsku državu koja je okružena i u Raki, operativnoj bazi i prijestolnici IS-a u Siriji.

Od početka napada na Mosul u listopadu prošle godine taj je drugi najveći irački grad napustilo više od milijun ljudi, objavila je u petak Međunarodna organizacija za migracije. Oko 820 tisuća njih i dalje je u izbjeglištvu.

Iako je samoprozvani kalifat pred raspadom, očekuju se daljnji napadi na Bliskom istoku i na zapadu, a osiguravanje dugotrajnog mira u Iraku neće biti laka zadaća.

Vrhovni ajatolah Ali al-Sistani, glavni šijitski klerik u zemlji, u prvoj misi nakon oslobađanja Mosula pozvao je Iračane da izbjegavaju nasilje. Naime, u medijima se pojavila video snimka koja navodno prikazuje vojnike koji ubijaju militante IS-a ulovljene u Mosulu.

Na snimci muškarci u uniformama bacaju nenaoružanog čovjeka sa stijene i zatim pucaju u njegovo nepokretno tijelo.

Skupine za ljudska prava naglasile su da su primile nekoliko svjedočanstava o mučenjima i egzekucijama u Mosulu.

Irački premijer Haider al-Abadi suočen je s izazovom sprječavanja osvetničkih napada koji bi mogli stvoriti dodatnu nestabilnost uz sektaške tenzije i etničke sukobe koji pogađaju Irak otkad je američkom invazijom iz 2003. zbačen Sadam Husein