Published On: Sat, Dec 28th, 2013

Uhvaćeni zbog ubijanja Srba iz zasjede

ROGATICA, SARAJEVO – Sedam bivših pripadnika Armije RBiH uhvaćeno je u petak zbog sumnje da su u kolovozu1992. godine počinili ratni zločin nad srpskim civilima u naselju Kukavice, kod Rogatice.

U Tužilaštvu BiH kazali su da zločin u Kukavicama, gdje su u zasjedi pobijeni uglavnom djeca, žene i starci, predstavlja najveće stradanje žrtava srpske nacionalnosti na tom području.

Zbog sumnje da su počinili ovaj zločin, na području Kantona Sarajevo u petak su uhapšeni Izet Hadžić, Tarik Šišić, Aziz Aganović i Emir Drakovac, dok su u opštini Rogatica uhapšeni Muhamed Šišić, Aziz Šuša i Zahid Alić.

Osumnjičene su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhvatili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Oni su osumnjičeni da su, kao pripadnici Armije RBiH, 28. kolovoza 1992. godine izvršili napad na civile srpske nacionalnosti, koji su se s područja općine Goražde kretali prema teritoriji općine Rogatica. U napadu je ubijeno više od 20 žrtava, uglavnom žena, djece i staraca srpske nacionalnosti”, rekao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, istakavši da će optužnica u ovom predmetu biti podignuta vrlo brzo.

Veljko Lasica jedan je od onih što su u kolovozu 1992. godine u Kukavicama preživjeli napad pripadnika ARBiH na kolonu srpskih civila, koji su, napustivši Goražde, krenuli prema teritoriju pod kontrolom Vojske RS.

Ispričao nam je da je sa svojim automobilom bio dio kolone, a s njim u vozilu su bili njegova kćerka, sestra i kćerka njegove rodice. Svo četvoro su ranjeni u napadu pripadnika ARBiH, a on je ostao bez noge.

“U koloni je bio i autobus s oko 120 ljudi, kojim je upravljao Ranko Ikonić, koji je takođe povrijeđen. U tom autobusu, kad je napad krenuo sa svih strana, bilo je desetoro mrtvih i više ranjenih. U cijeloj koloni ubijeno je 25 ljudi, a ranjeno ih je više od 80”, rekao je Lasica, naglasivši da je još 2006. godine policiji u Foči dao izjavu o ovom ratnom zločinu.

Iako teško ranjen, Veljko Lasica je sa saputnicima nastavio vožnju i došao nadomak Rogatice. Kada su on i ostali povrijeđeni izvučeni iz automobila, njegovo vozilo se zapalilo.

“Godine su prolazile i nade u pravdu je bilo sve manje. Ovo hapšenje vraća vjeru da će odgovarati oni koji su činili zločine”, dodao je Lasica.

Milan Mandić, predsjednik Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije, kazao je da bi volio da konačno odgovaraju svi odgovorni za ratne zločine, i direktni i izvršioci i oni koji su krivi po komandnoj odgovornosti.

“Znam kada su pobijeni ti srpski civili kod Rogatice. Pošli su iz Goražda kad im je napravljena zasjeda. Ne znam ko je to sve organizovao i naredio”, rekao je Mandić.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, izjavio je da je ova policija u saradnji s Okružnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu provela istragu o ratnom zločinu u mjestu Kukavice.

“Istraga je završena u prošloj godini, a predmet je proslijeđen Tužilaštvu BiH radi potvrđivanja optužnice”, kazao je Vasić.

On je naglasio da je istragom o ratnom zločinu na području Kukavica bilo obuhvaćeno osam osumnjičenih bivših pripadnika ARBiH.

Prema izvještajima MUP-a RS iz 2006. godine i izvještaju dopunjenom 2012. godine, osumnjičeni su Aziz Šuša, Muhamed Šišić, Izet Hadžić, Tarik Šišić, Aziz Aganović, Emir Drakovac te Zahid Alić i svi oni uhapšeni su u akciji SIPA po nalogu Tužilaštva. U izvještajima MUP-a RS kao osumnjičeni za ovaj zločin naveden je i Salko Alić.

Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je u petak, povodom hapšenja osumnjičenih za zločine nad Srbima u Kukavicama, da je konačno došlo vrijeme da se u Tužilaštvu BiH razmatraju izvještaji MUP-a RS kada su u pitanju krivična djela ratnog zločina.

“Dosad smo Tužilaštvu BiH podnijeli 1.026 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima ratnog zločina. Nadam se da će i ostali predmeti biti uzeti u razmatranje i da će ova aktivnost biti nastavljena u narednom periodu”, rekao je Jovičić novinarima u Banjaluci.

nezavisne