Published On: Uto, lip 21st, 2016

Uhićeno 6 osoba zbog ratnih zločina na području Bosanskog Novog

Šest bivših pripadnika paravojnih postrojbi bosanskih Srba uhićeno je u utorak na području Bosanskog Novog zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti ubivši pri tom najmanje 27 osoba, potvrdilo je tužiteljstvo BiH u Sarajevu.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su Milenka Babića (58), Ostoju Balabana (66), Nikolu Reljića (51), Dragana Baltića (53), Ranka Baltića (56) i Miroslava Kaptanovića (42)

Tužiteljtvo BiH tereti ih za kaznena djela zločina protov čovječnosti a pojašnjeno je kako su oni u lipnju 1992. godine u okviru kampanje etničkog čišćenja koju su provdile paravojne snage bosanskih Srba izravno sudjelovali u ubojstvima, zlostavljanjima i progonu cjelokupnog bošnjačkog stanovništva s područja sela Ekići i Alići kod Bosanskog Novog.

U napadu na  napada ta sela i tijekom progona stanovništva iz njihovih  domova, osumnjičeni su zajedno s drugim osobama sudjelovali u ubojstvu 27 civila bošnjačke nacionalnosti. Rječ je o muškaracima koji su odvojeni od svojih obitelji i zlostavljani, nakon čega su natjerani da iskopaju  zajedničku grobnicu te su potom ubijeni vatrenim oružjem i tamo pokopani.

Uz sudjelovanje u ovom zločinu uhićene se tereti da su 1996. godine u namjeri prikrivanja zločina sudjelovali u iskapanju masovne grobnice. Tada su većinu posmrtnih ostataka pobacali u obližnju rijeku. Zbog tog pokujšja prikrivanja tragova ratnih zločina istražitelji su naknadno pronašli ostatke samo šest žrtava u blizini rijeke dok se za tijelima ostalih ubijenih još uvijek traga.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>