Published On: Ned, lis 18th, 2020

UHIĆENJE FUP-a ZBOG MITA Lagao osuđeniku da će mu smanjiti kaznu zatvora i iznudio 15 000KM

Tijekom subote (17. listopada) službenici Federalne uprave policije (FUP) su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Zeničko-dobojske županije (ZDŽ), lišili slobode osobu iz Vareša inicijala K.Ž. (1971.).

Ta osoba se sumnjiči za izvršenje kaznenog djela “Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem” iz člana 382. u vezi s člankom 55. Kaznenog Zakona FBiH.

Osumnjičeni je u vremenskom razdoblju od početka 2019. do 17. listopada 2020. godine u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi od strane oštećenog – inače osuđenog na kaznu zatvora od jedne godine zbog prometne nezgode s smrtnom posljedicom, u više navrata zahtijevao – pribavljao različite novčane iznose (ukupne vrijednosti cca. 15.000 KM) dovodeći istog u zabludu obećavajući da će mu na ime poznaničko-prijateljskih veza u Sudu, osigurati blažu sankciju, a nakon pravosnažne presude mu je obećavao pogodnost u smislu izdržavanja zatvorske kazne – kućni zatvor uz korištenje elektronske narukvice.

U sklopu navedenih aktivnosti, pripadnici Federalne uprave policije su izvršili lišenje slobode na području Breze nakon što je realizirana primomredaja djela ugovorenog novca, a nakon čega je na osnovu Naredbe Općinskog suda u Visokom, izvršen pretres putničkog motornog vozila i kuće na području Vareša koje koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađen novac koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog kaznenog djela, te oružje, streljivo i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokaz u kaznenom postupku.

Uhićena osoba je kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te je danas, 18. listopada predana na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Zeničko-dobojske županije uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-a.