»Uhićenja Haradinaja i Orića dvostruka igra Zapada«

BEOGRAD – Uhićenja Nasera Orića i Ramuša Haradinaja po srpskom potjernicama predstavljaju “dvostruku igru” Zapada kako bi Srbija prihvatila po nju neki od teških zahtjeva.

Kriminolog Zlatko Nikolić i profesor Fakulteta sigurnosti Milan Mijakovski su izjavili da se iza “tog iznenadnog priznavanja srpske potjernica krije želja dijela međunarodne zajednice, ne za pravdom, već za ispunjenjem osobnih interesa”.

Oni su u tom kontekstu spomenuli i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ali i nedavnu izjavu premijera Aleksandra Vučića da je pred Srbijom težak period.

“Bojim se da su ta uhićenje daleko od realnosti jer oni (dio međunarodne zajednice) i ne žele njih (Orića i Haradinaja) radi nas ili pravde, već hoće da stvore neki privid o pravednosti”, rekao je Nikolić.

On očekuje i da će Orić i Haradinaj biti pušteni, s čim se suglasio i Mijakovski koji je ocijenio i da su u slučaju njihovih uhićenja “radi o sračunatoj igri” dijela zapada usmjerenoj ka ostvarivanju vlastitih interesa.

Mijalkovski je napomenuo i da su na potjernicma i druge osobe, poput Hashima Thacija, ali da se oni ne hapse iako su dostupni međunarodnim tijelima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da uhićenje Haradinaja, koji u srpskom Tužiteljstvu ima debeo kriminalni i zločinački dosje, kao i nedavno uhićenje Nasera Orića, ima za cilj instrumentalizaciju pravde u svrhu podrške “nakaradne rezolucije o Srebrenici”.

On je podsjetio da je Haag svojevremeno amnestirao ova dva zločinca, a sad se oni navodno hapse da bi Srbi dobili iluziju da zapadne podružnice pošteno postupaju i prema onima koji su činili zločine nad Srbima.

“Žele pošalju poruku da su procesuirani, a mi vrlo dobro znamo da će i Orić i Haradinaj biti pušteni.Žele zamajavaju Srbe i srpsko javno mnijenje da bi nam lakše “poturili” rezoluciju o Srebrenici i sa druge strane svjetskoj javnosti stvorili predstavu da Srbi pričaju da je sve upereno protiv njih, a eto mi hapsimo i one koji su se ogriješili o njih “, kaže Anđelković.

On smatra da su ova dva slučaja dio prljave igre koju su Srbi već imali priliku da vide i dodaje da je Zapad u svojim scenarijima pragmatičan i spreman učiniti sve da pogura rezoluciju o Srebrenici.

“Da bi pogurao rezoluciju o Srebrenici, Zapad bi bio spreman žrtvovati i Orića i Haradinaja. To su ipak mali igrači na geopolitičkoj karti. Oni su totalno nebitni i topovsko meso “, smatra Anđelković.

On dodaje da je suština svega udar na Srbe preko rezolucije i stvaranje dimne zavjese koja to prikriva.

Anđelković ističe da je za Zapad važno iz geopolitičkih razloga da sruši vlast u Banjaluci i oslabi Republiku Srpsku i radi toga je spreman da sve žrtvuje.

“Što za Zapad znače dva zapovjednika muslimana i Albanaca kada su svojevremeno i sami muslimanski ekstremisti koji su bili povezani sa Zapadom bili u stanju da žrtvuju na stotine muslimana i insceniraju čitavu stvar oko Srebrenice. Bili su spremni da ljude natjeraju u proboj da bi stradali, pa da bi prikazali da su likvidirani. Što za njih znače dva zapovjednika “, upitao je Anđelković.