UHIĆENI ZA ZLOČIN U PRIJEDORU ‘To je bilo najužasnije mučilište, gulili su kožu s ljudi’

Njemačke vlasti uhitile su Milorada Obradovića, bosanskog Srbina osumnjičenog za zatočenje i pogubljenje 120 bošnjačkih civila u Prijedoru u ljeto 1992., priopćilo je u ponedjeljak državno odvjetništvo BiH.

Ovo uhićenje samo je nastavak prošlogodišnje SIPA-ine akcije kada su u Prijedoru uhićeni Slobodan Taranjac, rođen 1956. godine u Prijedoru, Miodrag Glušac, rođen 1960. godine u Prijedoru, Ranko Babić, rođen 1952. godine u Prijedoru, Marinko Praštalo, rođen 1963. godine u Prijedoru, Ranko Došenović 1960. godine u Sanskom Mostu, Zdravko Panić, rođen 1959. godine u Prijedoru, Trivo Vukić, rođen 1966. godine u Prijedoru i Milan Vukić rođen 1951. godine u Prijedoru.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika Kriznog štaba, vojske i policije, krajem mjeseca srpnja 1992. godine, sudjelovali u nezakonitom zarobljavanju oko 120 muškaraca, među kojima je bilo i 15 malodobnih osoba, na području mjesta Miska Glava, koji su nakon toga odvedeni u zatočenje u dom kulture, kao i na obližnji stadion gdje su tri dana mučeni i zlostavljani.

Tijekom zatočenja, izdvojeno je i ubijeno između 10-15 zatočenika, a ostali su odvedeni na lokalitet Ljubije gdje su ubijeni hicima iz vatrenog oružja.

Užasna svjedočanstva

Samo je nekoliko žrtava uspjelo preživjeti strijeljanje i njihova svjedočenja bila su od ključne važnosti za rasvjetljavanje ovog zločina.

“Koncentracijski logori koje su Srbi formirali na području prijedorske općine, najužasniji su od svih mučilišta koje je svijet ikada vidio. U njima su klali Bošnjake kao zvijeri, gulili im kožu, žive ih spaljivali. Bošnjakinje su u njima silovali do smrti, a potom masakrirali. Srpski su im zločinci nožem vadili djecu iz utroba i na njihove im oči komadali”, napisao je Roy Gutman u svojoj knjizi “Svjedok genocida”.

U razdoblju od 1991. do 1995. godine u izravnim vojnim djelovanjima ubijeno je ili nestalo 5209 građana, od toga 4093 Bošnjaka, 818 Srba i 182 Hrvata.