Published On: Čet, lis 23rd, 2014

Uhićeni u akciji Gibraltar danas će biti predani Tužiteljstvu, Kučuk još na slobodi

U akciji SIPA-e kodnog naziva “Gibraltar” jučer je uhićeno osam osoba i danas će svi biti predani Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje, izjavila je za Klix.ba, glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

“Još uvijek traje kriminalistička obrada nad osobama lišenim slobode, nakon čega će biti predani Tužiteljstvu BiH”, kazala je Jozić.

Jučer su uhićeni direktor marketinške agencije S.V.R.S.A Neven Kulenović (1967.), zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), također iz S.V.R.S.A., zamjenica generalnog direktora Pink BH Lajla Torlak (1978.), direktor Mreže Plus Darko Aleksić (1965.), vlasnik agencije Fabrika, Senad Zaimović (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije “Eronet”, među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

Ejub Kučuk vlasnika Mita grupacije još uvijek nije uhićen. U izjavi za Klix.ba, Kučuk je jučer izjavio da se nalazi u Austriji, te da je od novinara saznao da je među osumnjičenima.

“Skratio sam odmor i poslovne obveze i krećem za Sarajevo u kasnim popodnevnim satima. Čim dođem u Sarajevo, planiram se javiti istražnim organima i staviti se na raspolaganje. Nemam što kriti, uvijek sam bio ponosan na rad MITA Group, izvršavanje obveza prema uposlenim, državi i svim dobavljačima u dogovorenim rokovima. U potpunosti podržavam rad istražnih organa i organa vlasti jedine države koju imam”, napisao je Kučuk na svojoj Facebook stranici.

Uhićene osobe su osumnjičene za krivična djela organiziranog kriminala, financijskog kriminala i korupcije: krivotvorenje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, porezna utaja, carinska prevara, davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi, kao i druga krivična djela.

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe nezakonitim radnjama na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet milijuna eura, kazao je glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubišić./HMS/