Published On: Sri, lis 22nd, 2014

UHIĆENI PRLIĆ, BAKULA, KULENOVIĆ: Sumnjiči ih se za financijske malverzacije u višemilijunskim iznosima

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su u srijedu akciju kodnog naziva Gibraltar, koja se izvodi na području Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Posušja i Gruda.

U tijeku su lišenja slobode više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelima iz oblasti financijskog kriminala i korupcije, a u svezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, sklapanjem štetnih ugovora, poreznim utajama, pranjem novca i nezakonitim transakcijama u višemilijunskim iznosima.

U okviru ove akcije, realiziraju se lišenja slobode osumnjičenih, među kojima su Neven Kulenović (1967.), direktor marketinške agencije S.V.R.S.A, zatim Belma Kulenović (1972.), Sanjin Kulenović (1970.), Lajla Torlak (1978.), Darko Aleksić (1965.), te osumnjičeni Ejub Kučuk (1973.) iSenad Zaimović (1964.) kao i visoki dužnosnici telekom kompanije Eronet, među kojima direktori Stipe Prlić (1958.) i Zoran Bakula (1964.).

Istražnim aktivnostima utvrđeno je da su članovi organizirane kriminalne grupe svojim nezakonitim radnjama, na osnovu krivotvorenih ili štetnih ugovora i faktura, izvršili izvlačenje novca i stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od 5 milijuna eura za navodni otkup TV prava i usluga, a koja najvećim dijelom nisu bila stvarno prometovana.

U tijeku su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija i pokretnih stvari na više lokacija s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, u suradnji sa pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, MUP-a Županije Zapadno-hercegovačke i MUP-a Republike Srpske.