Published On: Uto, ruj 25th, 2018

Uhićeni migranti tvrde: Oružje nije naše, pronašli smo ga u kući u kojoj smo prespavali

Na Općinskom sudu u Sarajevu je da odluči o prijedlogu Tužiteljstva o jednomjesečnom pritvoru za uhićene migrante. Sud ima 24h zakazati ročište i donese odluku o tome hoće li migranti biti zadržani.

“Tužitelj je rekao da smo kupili oružje. Mi smo pokazali gdje se oružje nalazi, da smo imali dovoljno novca ne bismo pokazali kuću. Postoji neko ko je kriminalac, i neko ko je glup. Znaci došli smo da spavamo, vidjeli smo oružje i uzeli smo ga. Nismo imali nikakve kriminalne namjere. Čak što više nismo ni znali što s oružjem”, kazao je Amini Moradi iz Maroka.

“Ja sam svojevoljno rekao policiji gdje se nalazi to oružje, nije me na to policija primorala, nisu me zlostavljali da to kažem. Nismo imali ništa osim torbe u kojoj se nalazi naša odjeća”, kazao je Moradi na ročištu pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Iskaz je dao i Jebbdul Kader, 23-godišnji student iz Alžira.

“Mi priznajemo da smo počinili nešto sto je pogrešno, nismo imali mjesto gdje smo mogli boraviti, našli smo tu kuću, prespavali smo, kada smo se probudili pronašli smo to naoružanje. Ne postoji neko dodatno naoružanje koje bismo sakrili. Nismo prodavali naoružanje, nismo imali namjeri ga prodati i na taj se način okoristiti. Nismo kriminalci, imalo samo snove koje smo željeli ostvariti, željeli smo da živjeti bolje”, kazao je on.

Podsjetimo, Tužiteljstvo KS zatražilo je jednomjesečni pritvor za dvojicu migranata koji su prije dva dana uhićeni u Sarajevu, a koji se sumnjiče za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava.

“Nakon ispitivanja, postupajući tužitelj Tužiteljstva KS, predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora za dvije osumnjičene osobe, pritvor je predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti, odnosno ponoviti kazneno djelo”, kazala je za N1 glasnogovornica Tužiteljstva KS Azra Bavčić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare