Published On: Fri, Sep 18th, 2020

Uhićeni HDZ-ov Dražen Barišić i SDP-ov Vinko Grgić. U tijeku pretresi kuća

GRADONAČELNIK Velike Gorice Dražen Barišić, osumnjičen u aferi Janaf, uhićen je nakon što je sam došao u sjedište policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

“Nakon odluke Sabora o skidanju imuniteta, gradonačelnik Dražen Barišić sam je otišao u sjedište PNUSKOK-a”, priopćeno je iz njegovog velikogoričkog ureda oko 13:30.

To je u izjavi Hini potvrdio i njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, koji u ovom trenutku nije želio govoriti o detaljima slučaja.

Uhićen i SDP-ovac Vinko Grgić

Nekoliko sati nakon Barišića, uhićen je i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Uhićen je u svom domu.

USKOK je protiv njih zatražio određivanje istražnog zatvora, o čemu će danas odlučivati zagrebački Županijski sud.

Uz direktora Janafa Dragana Kovačevića, za kojega mediji tvrde da je bio obaviješten o uhićenju, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja tvrtke Elektrocentar Petek koji je šefu Janafa i gradonačelnicima navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku pretresi kuća

Policija je oko 15 sati stigla pred kuću Vinka Grgića. U tijeku je pretres njegova doma.

Istovremeno se pretresa i kuća ranije uhićenog Barišića koji se nalazi u policijskim prostorijama na Oranicama, potvrdio je njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

HDZ-ov gradonačelnik namjestio Peteku milijunski posao

Gradonačelnika Velike Gorice tereti se da je od rujna 2019. u Zagrebu i Velikoj Gorici u dogovoru s Petekom poduzeo sve radnje potrebne da se njegovoj tvrtki u otvorenom postupku jednog javnog nadmetanja procijenjene vrijednosti nabave 97,3 milijuna kuna dodijeli izvođenje tih radova.

HDZ-ovac je pritom, koristeći autoritet svoje funkcije i pozicije jedinog člana Skupštine velikogoričke Vodoopskrbe, od predsjednika Uprave Vodoopskrbe i naručitelja radova zatražio da manipulira predpostupkom i postupkom javnog nadmetanja mijenjanjem dokumentacije sukladno zahtjevima Peteka i njegove konzultantice.

SDP-ovom gradonačelniku Petek dao 100.000 kuna mita

Peteka terete i da je od rujna 2019. do 18. rujna u Zagrebu i Novoj Gradiški s gradonačelnikom Nove Gradiške dogovorio da će mu kao nagradu za poduzimanje svih radnji potrebnih da se u postupku javnog nadmetanja izvođenje radova dodijeli zajednici ponuditelja tvrtki u kojoj je on stvarni voditelj jednog, a VII. okrivljeni odgovorna osoba drugog društva, dati 100.000 kuna.

Uz glavne aktere te korupcijske afere još se sumnjiče Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Vinko Grgić, Iva Šuler, Zvonko Maras, Tomislav Jelisavac, Mirjana Prodan, Katarina Gašparac i Ljubomir Perušić.

USKOK je u četvrtak navečer izvijestio da je istragu pokrenuo protiv 11 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je deset osumnjičenih predano ili će biti predano pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv 13 osumnjičenih osoba podnijela kaznenu prijavu.