Published On: Sri, lip 1st, 2022

Uhićena prijateljica članica Pussy Riota: “Remetinec je gori od ruskih zatvora”

PREKJUČER je u Zagrebu održan koncert ruskog punk kolektiva Pussy Riot koji je ostao u sjeni uhićenja žene koja je doputovala s bendom.

Članice kolektiva danas su održale konferenciju za medije pred Remetincem zbog uhićenja Aje Nijazove, ruske aktivistice podrijetlom iz Turkmenistana. Na konferenciji za medije obratila se i njezina odvjetnica Lina Budak.

Pussy Riot održale presicu nakon uhićenja njihove prijateljice

Pussy Riot održale presicu nakon uhićenja njihove prijateljice

Jedna od članica usporedila je Turkmenistan sa Sjevernom Korejom. “Aja je iz Turkmenistana. Turkmenistan je kao Sjeverna Koreja, samo manje popularan”, govorila je o Turkmenistanu.

“Nedužna osoba je u zatvoru i treba biti oslobođena”, rekla je i prepustila mikrofon odvjetnici Lini Budak.

“Ja bih se pridružila Mašinim riječima. Pritvor može trajati 40 dana i u tom periodu država Turkmenistan ima rok da dostavi relevantnu dokumentaciju koju će potom ispitati domaći sud. Moja klijentica slobodno putuje po europskom kontinentu, jedino gdje je zapela – u Hrvatskoj je nažalost pritvorena i nalazi se tu iza nas”, rekla je njezina odvjetnica.

“Smještena je u neprikladnim uvjetima”

“Klijentica je rekla da su uvjeti u našem zatvoru gori nego u ruskim zatvorima”, rekla je Budak. “Moja klijentica je smještena u neprikladnim uvjetima, bila je gladna. Dan kad je uhićena nije joj pružena mogućnost ni da se odmori, pojede, popije. Ovi uvjeti u našem zatvoru su je šokirali”, rekla je.

“Pozivam da se pučka pravobraniteljica pridruži ovom predmetu i porazgovara s mojom klijenticom i vidi kakva je situacija zaista”, kaže.

“Neprihvatljivo je da je jedan od razloga za pritvaranje činjenica da ona nema boravište u Hrvatskoj i da ničim nije vezana za teritorij Republike Hrvatske. Naime, Hrvatska je članica EU-a i ona slobodno putuje diljem EU-a, kako po zemljama članicama, tako i po europskim zemljama koje nisu članice Unije. Očekujemo da će ovoga puta sud savjesno ocjenjivati utemeljenost zahtjeva Turkmenistana”, rekla je Budak.

Na temelju Interpolove tjeralice odležala kaznu

Kaže da bi izručenje u Turkmenistan za nju bilo pogibeljno jer je i njezin otac ubijen u zatvoru u Turkmenistanu, a radi se o slučaju političkoga progona zbog neslaganja s tim nedemokratskim režimom.

Kaže da je njezina klijentica osuđena u Rusiji te je odležala 6 godina. Naime, zatvorena je na temelju stare Interpolove tjeralice, ali, kao što je navedeno, kaznu je odradila.

Jedna članica Pussy Riota izravno je pozvala Plenkovića da obrati pozornost na ovaj događaj.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Nisam kriv
Nisam kriv
1 mjesec prije

Sram me je. .

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Nisam kriv
1 mjesec prije

Hrvatska nije EU !!!

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

To su one što se pred katedralom u zg skidaju gole ? Dosta gay pradea i sličnih pizzdarija u RH.Samo hapsi, pozdrav policiji RH.

Nisam kriv
Nisam kriv
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Promašio si. . .
Glupane !

Goran
Goran
1 mjesec prije

Pa dobro, kad ti je Hrvatska tako loša, poslat ćemo te u taj Turkmenistan, kravetino ruska neodgojena.