Published On: Sun, Mar 19th, 2017

Uhićen kapetan bojnog broda Čedomir Borojević, osumnjičen za granatiranje Šibenika

Zbog sumnji da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, u pritvor PU splitsko-dalmatinske priveden je 54-godišnji Čedomir Borojević, bivši časnik bivše JNA, inače, državljanin Republike Crne Gore i Republike Hrvatske.

On je na temelju raspisane potrage PU šibensko-kninske uhićen na graničnom prijelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore, a nakon što je pritvoren, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage.

Ujedno, sudac istrage splitskog Županijskog suda odredio je istražni zatvor zbog opasnosti da mi mogao pobjeći. No, omogućeno mu je da se brani sa slobode ukoliko plati jamčevinu u iznosu od 300 000 kuna, piše Jutarnji list.

Čedomir Borojević, inače, umirovljeni kapetan bojnog broda bivše JNA, sumnjiči se da je tijekom žestokog napada JNA na Šibenik od 16. do 18. rujna 1991. godine, u svojstvu zapovjednika 20. Graničnog mornaričkog diviziona 8. Vojnopomorskog sektora JNA prenosio zapovijedi posadi patrolnog čamca da se napadne Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, s ciljem zastrašivanja i zauzimanja grada.

Prema njegovim zapovijedima, iz bojnog broda je otvorena paljba iz topova tipa Bofors kalibra 40 milimetara i teških strojnica kalibra 20 milimetra, te je došlo do ugrožavanja život građana i velikih materijalnih oštećenja stambenih i gospodarskih objekata./HMS