Published On: Sri, stu 1st, 2017

MOZAK ISILOVE OPERACIJE UHIĆEN U SARAJEVU: Mektić tvrdi da se u Sarajevu samo skrivao

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas na konferenciji za medije u Sarajevu objasnio kako je došlo do uhićenja Mirsada Kandića, visokorangiranog člana ISIL-a.

“Rekao bih da je ovo uhićenje jednog trenutno od najtraženijih terorista ISIL-a u svijetu i da je OSA u suradnji s drugim agencijama odradila jedan ogroman i veliki posao vezan za pronalazak tako izuzetno jedne opasne osobe sa terorističkog aspekta i obzirom da je operacija trajala nekoliko mejseci, danas je službeno završena na način da je ta osoba po crvenoj Interpolovoj tjeralici predata organima vlasti SAD-a i službeno isporučen i otišao iz BiH”, kazao je Mektić na početku obraćanja.

“Želim reći da se radi o opasnoj osobi koja je rangirana u sklopu terorističke organizacije ISIL-a koja je imala niz najodgovornijih funkcija u konkretnim operacijama ISIL-a: od pronalaženja, vrbovanja i provjera do vršenja provjera za osobe koje trebaju izvršiti najteže terorističke zločine na razne načine do konkretne izrade, opremanja naoružanjem i izrade raznih naprava od autobombi, prsluka za samoubilačke napade. Bio je mozak te organizacije. Imao je negdje preko 10 raznih identiteta i zadnji put u BiH je ušao sa krivotvorenom ispravom na ime Ivana Popovića i krio se u BiH, da se manje-više pojavljivao na način da su mu Službe bile prišle blizu ali onda opet uspio prikriti trag. 4. srpnja je lociran ovdje i od strane antiterorističke jedinice SIPA-e uhićen na Grbavici. Od tada traje njegov postupak izručenja SAD-u, a SAD je dao nalog za njegovu potragu 2014. Odajem priznanje svim našim agencijama na izuzetno odrađenom poslu, te smo dobili niz pohvala i čestitki od obavještajnih struktura važnih zemalja”, dodao je.

Mektić je kazao da je ova operacija potvrda da BiH neće imati toleranciju prema osobama koje imaju veze s terorizmom.

“Koliko je bitan posao koji smo radili tokom čitave godine koji se završio 4. srpnja a okončao ovom ekstradicijom, govori da su sve značajnije agencije i mediji objavili jednu opširnu i detaljnu informaciju o ovom uhićenju i naravno da nam to godi kao službama u BiH, a to ujedno i govori ono što sam ja više puta potvrđivao da nećemo imati nikakve tolerancije ni prema kome ako ima bilo kakve ambicije da se bavi terorizmom i da bude u bilo kakvoj vezi s terorizmom”, istaknuo je i dodao:

“Samom ovom činjenicom smo utjecali da podignemo imidž BiH u svijetu ovako jednom ozbiljnom operacijom u kojoj je pala velika teroristička riba i to će značiti daljem pozitivnom imidžu BiH i dalje ćemo nastaviti s ovakvim stavom kada je u pitanju i radikalizam i terorizam. Želim poslati poruku svim tim lažnim ekspertima koji na bazi terorizma žele biti važni i značajni, to što oni pišu je daleko od stvarnog terorizma i prijetnje, odnosno od onog što je danas terorizam u BiH. Oni žive u osamdesetim i devedesetim godinama i stalno ponavljaju 10 nekih imena i žele proizvesti jednu vrstu straha među građanima i to pripisuju pojedinim grupama u BiH i tako povećavaju tenzije sveukupnog života u BiH. Ovdje je stvar sigurnosnih agencija da imaju kapacitet, opredijeljenje da će se suprostaviti svakoj terorističkoj prijetnji”.

“Više od 10 identiteta – uhićen u BiH”

Ministar Mektić je kazao da je uhićeni Kandić imao više identiteta, putovnica i da je bio visoko rangiran član ISIL-a.

“Ako kažem da se radi o osobi koja je imala više od 10 identiteta, promijenilo više od 10 država u Europi u kojima je boravio – takva osoba je pala u BiH. Mi smo obavili jednu izuzetno složenu operaciju. Vidim da ste jučer pisali razne tekstove, ovih dana ćete biti upoznati s konkretnim stvarima što je bio i koliko je značio u terorističkim krugovima Mirsad Kandić. Radi se o jednoj izuzetno opasnoj osobi sa stanovišta terorizma”.

Je li imao potporu u Sarajevu?

“Potporu je imao u BiH, ali ne bih sada govorio o tome jer nam je jako bitno i važno da istražimo to okruženje i potporu i pojedince na koje se oslanjao. Mogu vam obećati kada završimo čitavu priču oko njega, o tome ćemo vas sigurno informirati”, kazao je Mektić.

Na pitanje što je radio u Sarajevu, Mektić je kazao:

“Krio se, naravno da se krio. On da je pravio mrežu bio bi previše eksponiran i vjerojatno bi ranije odradili taj posao. On je bio nešto kao šef obavještajne službe ISIL-a, eto tako da vam objasnim. Imao je više putovnica i identiteta koje je koristio. Ovdje se služio imenom Edin Radončić”, javlja N1.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x