Published On: Sri, sij. 31st, 2018

Ugostiteljski objekti u Mostaru radit će do šest ujutro

Pojedini ugostiteljski objekti radit će i do šest ujutro, prema novom Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti Hercegovačko-neretvanske županije.

Dijelom ovog zakona propisuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata iz skupine hoteli, restorani i barovi. Kako je navedeno objekti iz skupine hoteli obvezno rade od 0 do 24 svaki dan, a ostali ugostiteljski objekti iz skupine ”restorani” i ”barovi” mogu raditi od šest do 24 sata. No, iz skupine ”barovi”, objekti koji ispunjavaju uvjete za rad noću (sukladno posebnim propisima) samo u zatvorenom prostorijama mogu raditi najdulje do 6 sati ujutro. Ugostiteljski objekti iz skupine ”restorani” i ”barovi” koji se nalaze izvan naseljenih područja mogu imati radno vrijeme od 0 do 24 sata. Na aerodromima željezničkim i autobusnim kolodvorima, benzinskim crpkama i sl.; ugostiteljski objekti rade u radnom vremenu objekta u kojemu se nalaze.

Članom zakona koji određuje radno vrijeme, navedeno je i da mjerodavno tijelo može produžiti propisano radno vrijeme za dva sata. Također, mjerodavno tijelo može po službenoj dužnosti za pojedine ugostiteljske objekte rješenjem odrediti i skratiti radno vrijeme za dva sata. Mjerodavno tijelo može rješenjem odrediti i drugačije radno vrijeme objekata. Kako je u Zakonu navedeno, po završetku radnog vremena ugostitelji su dužni isključiti glazbu, a gosti napustiti objekt u roku od 30 minuta po isteku radnog vremena. Podsjetimo, novi Zakon je donesen krajem prosinca, a kako je tada rekao predsjednik skupštine HNŽ-a Šerif Špago, ovim će se zakonom riješiti nedoumice koje se tiču radnog vremena ugostiteljskih objekata, pogotovo u ljetnom razdoblju i u vrijeme većih turističkih posjeta, zatim pitanje privremenih rješenja za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, reguliranje provedbenih propisa i drugo.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer