Subota, 22 lipnja, 2024

Ugledni slovenski ekonomist tvrdi da Europe više nema i da Njemačka pretvara EU u raj za gastarbajtere

Must Read

Grčka bez radikalnog otpisa dugova ne može preživjeti, a pogrešna politika štednje koju za račun međunarodnog kapitala forsiraju Njemačka i “birokrati iz Bruxellesa” morala bi biti upozorenje Sloveniji i drugim manjim članicama eurozone što im se i samima može dogoditi, tvrdi ugledni slovenski ekonomist Maks Tajnikar.

“Politika koju nudi Europska komisija uništava Europu u korist Njemačke, te na štetu država kao što su Grčka i Slovenija”, naveo je u opširnoj analizi u dnevniku Delo naslovljenoj “Europe više nema, pobijedila je Njemačka” nekadašnji ministar gospodarstva i profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani. Njemački mediji već neko vrijeme koriste Sloveniju kao primjer Grčkoj u mjerama štednje i reformama kao putu do novog rasta i izlaska iz recesije, no Tajnikar ocjenjuje da se takvih njemačkih pohvala treba čuvati.

 

Grci neće otplatiti dug ovom politikom štednje

“Komično je danas slušati tumačenje našeg premijera Cerara i ministra financija Dušana Mramora da smo spremni na sve grčke scenarije, a sve što su napravili jest da su posvojili (njemačke) stereotipe o Grčkoj, čime se radi povijesna šteta Europi”, piše Tajnikar. “Teza da Grci politikom štednje, koja se pokazala neučinkovitom, mogu otplatiti svoj dug je velika pogreška koju ponavljaju neupućena javnost i politički napaljeni europski lideri kojima smeta lijeva orijentacija grčke vlade”

Prema njegovom bi amortizacijskom izračunu servisiranje grčkih dugova “pojelo” većinu pretpostavljenog bruto proizvoda te zemlje, čak i ako bi im se rok otplate produžio na sto godina pa je jedino rješenje za “spašavanje” periferne članice eurozone otpis 30 do 40 posto grčkog duga uz najmanje 10-godišnji moratorij na otplatu glavnice.

Ovakva politika štednje koristi samo Njemačkoj

Sadašnjom politikom štednje, koja ide u korist Njemačke iza koje stoji međunarodni kapital, koristi jedino Njemačkoj i razvijenijim članicama eurozone, dok će periferne članice s vremenom postati izvoznice radne snage u Njemačku i sjeverne zemlje pa će se Europa opet pretvoriti u kontinent “gastarbajtera”, kakav je nekoć i bila, navodi Tajnikar.

Nakon Grčke, u eurozoni može lako postati suvišna još neka članica eurozone koja se nađe u problemima, pa i Slovenija. Ako Europa u eurozoni ne treba Grčku, može se dogoditi da joj sutra neće biti potrebna ni Slovenija, navodi Tajnikar za ljubljansko “Delo”.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -