Published On: Thu, Jun 29th, 2017

UGLEDNI ODVJETNIK ODGOVORIO NA VAŽNO PITANJE: Što ako Slovenija silom pokuša provesti odluku?

Arbitražni sud u Den Haagu odlučio je kako Slovenija dobiva većinu Piranskog zaljeva i izlaz na otvoreno more. Hrvatska je već najavila kako odluku suda ne da neće priznati, već da je neće niti primiti, jer je, kako tvrdi Vlada, arbitraža nepovratno kompromitirana. Što ako Slovenija silom pokuša primijeniti presudu objasnio je odvjetnik ugledne tvrtke 20 Essex Street, profesor na Oxfordu i na Sveučilištu u Bonnu Stefan Talmon.

Nasilna provedba suprotna je međunarodnom pravu

Talmon se bavi međunarodnim javnim pravom, rješavanjem međunarodnih sporova te pravom mora. On tvrdi kako je nasilna provedba ili nametanje odluke suda jedne strane suprotna međunarodnom pravu.

Primjena sile je apsolutno zabranjena

Podsjeća na slučaj Velike Britanije i Albanije i napetosti u Krfskom kanalu nakon Drugog svjetskog rata. Albanija je svojatala to područje te ga osiguravala minama, dok je Velika Britanija, kao i međunarodno pravo, bila stava da se radi o međunarodnim vodama. Međunarodni je sud u trenutku kad je Britanija pokušala primijeniti silu rekao kako je prijetnja ili upotreba sile apsolutno zabranjena čak i kad država primjenjuje svoje pravo.

‘Jedini način na koji jedna strana može “natjerati” drugu da prihvati odluku je kroz nenasilne protumjere ili javni pritisak’, kaže Talmon za Večernji.