Published On: Pon, ruj 12th, 2016

Ugledni Mađari rasprodaju državna odlikovanja ogorčeni zbog iskazivanja počasti rasističkom

Desetak uglednih Mađara na prodaju je ponudilo svoja državna odlikovanja, objavivši da ih više ne žele nakon što je novinar i pisac Zsolt Bayer, poznat po antisemitskim i rasističkim stavovima, odlikovan Redom za zasluge, jednom od najviših državnih počasti u toj zemlji.
Prodaju svog Reda za zasluge prvi je najavio Jeno Kaltenbach, bivši pučki pravobranitelj. Podržalo ga je više od stotinu mađarskih političara, znanstvenika, glazbenika, filozofa, pisaca, umjetnika i novinara. Neki na aukciju odlučili staviti i svoja odlikovanja.
“To je bila je spontana reakcija, i moralna obveza”, rekao je Kaltenbach na aukciji. “Izostala je ozbiljnija reakcija vlade, ali to nisam ni očekivao.”
Zsolt Bayer, član vladajuće stranke Fidesz, odlikovanje je dobio 20. kolovoza ove godine, kao priznanje za svoje “iznimne novinarske aktivnosti”. Bayer je poznat po tome što je u najmanje dva navrata u svojim kolumnama iznosio primjedbe pune mržnje na račun Roma i muslimana.
Miklos Haraszti, poznati mađarski borac za slobodu medija, rekao je da je odluka da se odlikuje Bayera tipičan primjer politike premijera Viktora Orbana, prenosi USNews.
“To je simptom ekspanzije orbanizma”, rekao je Harazti, čije je odlikovanje prvo prodano na aukciji. “Zabrinjava me to što se orbanizam u posljednje vrijeme širi Europom.”
Organizatori aukcije objavili su da će sav prikupljeni novac, više od 9 tisuća dolara, donirati za pomoć siromašnim obiteljima i djeci.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>