Subota, 22 lipnja, 2024

UEFA pokrenula istragu, BH Nogometni savez se brani: Nismo uočili rasizam

Must Read

“Savez ne može snositi odgovornost za ono što se desilo izvan stadiona. To je nadležnost policije”, kazao je Baković, te dodao kako vjeruje u (samo) novčanu kaznu

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) osuđuje svaki vid devijantnog ponašanja koji se desio prije i za vrijeme utakmice kvalifikacija za EURO 2016 između naše i reprezentacije i Izraela u petak u Zenici, istakao je za AA Jasmin Baković, generalni sekretar N/FS BiH.

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) po prijavi delegata meča BiH – Izrael (3:1) juče je pokrenula disciplinski postupak protiv N/FS BiH zbog neprimjerenog ponašanja navijača prije i tokom utakmice, konkretno zbog zviždanja tokom intoniranja himne Izraela, korištenja pirotehnike, ali i “rasističkog ponašanja dijela navijača”.

“Poslije pokretanje postupka UEFA-e pripremamo naše izjašnjenje bazirano na činjenicama. Ne možemo osporiti zviždanje tokom intoniranja himne Izraela, kao ni korištenje pirotehnike. Donekle, olakšavajuća okolnost je što dio navijača pirotehniku nije ubacivao u teren. Dakle, pred Disciplinskom komisijom UEFA-e ćemo se braniti koliko možemo”, rekao je Baković, dodavši:

“Treća stvar, rasističko ponašanje navijača nismo uočili. Ponavljam, N/FS BiH osuđuje devijantna ponašanja dijela navijača koji nemaju veze sa sportom i ne podstiču toleranciju i uvažanje bilo koga”.

Uoči utakmice BiH i Izraela gosti su posebno bili revoltirani jer je dio bh. navijača pregazio zastavu Izraelaprilikom organizovanog odlaska na stadion “Bilino polje” u Zenici.

“Savez ne može snositi odgovornost za ono što se desilo izvan stadiona. To je nadležnost policije”, kazao je Baković.

Odluku o kazni za N/FS BiH donijet će Disciplinska komisije UEFA-e na sjednici 16. jula.

“Učinili smo sve što je u našoj moći, djelovali i preventivno. Pozvali smo na korektno ponašanje, obavili sastanak i sa navijačkim grupama. I kapiten naše reprezentacije Edin Džeko i selektor Mehmed Baždarević prije utakmice uputili su apel na poštovanje protivnika i svih njegovih simbola. Preventivno smo uradili sve što smo mogli. Prilikom odlaska iz BiH zahvalnost na organizaciji utakmice i njihove sigurnosti tokom boravka u našoj zemlji iskazali su nam i čelnici Fudbalskog saveza Izraela. Njihov integritet niti u jednom trenutku nije bio ugrožen. Nepoštivanje himne i simbola protivnika od strane dijela navijača prevazilazi okvire sigurnosti”, naglasio je Baković za Anadoliju, te na pitanje kakvu kaznu u N/FS BiH očekuju, odgovorio je:

“Nadamo se samo novčanoj kazni. To bi bilo realno, jer nismo imali većih incidenata posljednjih godina, izuzev upotrebe pirotehnike. Nikada nismo bili optuženi za rasističko ponašanje navijača. Iskreno, vjerujemo da UEFA neće dirati u bodovni saldo naše reprezentacije čime bi bio ugroženo ostvarenje našeg primarnog cilja, plasmana na naredno Evropsko prvenstvo u Francuskoj.”

http://www.goal.com/

 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Petković odgovorio što ne funkcionira u hrvatskoj igri

Isključiva krivca je na nama, ostali smo dužni navijačima, poručio je hrvatski napadač Bruno Petković na novinarskoj konferenciji u...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -