Published On: Pon, velj 7th, 2022

Udruženje žrtava: Parlament BiH treba odbaciti prijedlog zakona o “zabrani zloupotrebe pojma genocid”

Udruženja podsjećaju da u izmjenama Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko  2021. godine se navodi da “zakon stupa na snagu kako je predviđeno u članu 2. tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova”

Prijedlog zakona o “zabrani zloupotrebe pojma genocid”, koji je dostavljen Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, sam po sebi je pokušaj zloupotrebe konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, saopćilo je Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe, prenosi Anadolu Agency (AA).

U zajedničkom saopćenju dva udruženja pozivaju zastupnike u Parlamentu BiH da odbace navedeni prijedlog predstavnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

“Želimo još jednom istaći da izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH koje je donio visoki predstavnik u BiH, nedvosmisleno uređuju ovu oblast kao i da pružaju zaštitu svakom pojedincu tako i kolektivitetu. Cilj izmjene zakona i jeste bio da se ukloni javno proklamirana odgovornost naroda i da se jasno naglasi odgovornost pojedinaca ili grupa osoba koje su se udružile u cilju počinjena zločina”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Udruženja podsjećaju da u izmjenama Krivičnog zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u julu 2021. godine se navodi da “zakon stupa na snagu kako je predviđeno u članu 2. tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova”.

“Pozivamo Parlament BiH da hitno usvoji navedeni zakon, jer bez usvajanja zakona bespredmetna je bilo kakva rasprava u parlamentu o temi negiranja ili zloupotreba riječi genocid, a kamoli o usvajanju nekakvih drugih zakona koji tretiraju počinjeni genocid u BiH. Predlagači ‘zakona’ su negatori naslijeđa MKSJ i Rezidualnog mehanizma. Koje posljedice bi imala međunarodna zajednica da je dopušteno negatorima i poricateljima holokausta i presuda suda u Nirnbergu da učestvuju u kreiranju zakona i konvencija o holokaustu. To nam se danas i sada nudi u BiH. Pozivamo Vijeće sigurnosti, Ujedinjene nacije, Evropsku uniju i OSCE da zaustave negatore genocida u rušenju međunarodnog poretka i države BiH”, navodi se u saopćenju.

guest
15 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments