Udružene snage za rješenje graničnih pitanja

BiH će učiniti sve kako bi zadržala privilegije koje je imala s Hrvatskom, nakon što ta zemlja 1. srpnja ove godine uđe u Europsku uniju“, poruka je koju je nakon trilateralnog sastanka – Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska, Europska komisija – prenio ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.
S druge strane, Hrvatska je, kao i Europska komisija, rekla da neće stajati na tom putu te da će pripomoći da se otvorena pitanja granica riješe na obostrano zadovoljstvo.
 
Jedno od pitanja, na kojemu je obećan zajednički rad triju strana je i pitanje prelaska granice s osobnom iskaznicom koje je, po Lagumdžijinim riječima, još uvijek otvoreno. Naime, bosanskohercegovačka strana želi da se ne mijenja takav režim prijelaza ni nakon što hrvatska granica postane granica Europske unije i BiH.
Na trilateralnom sastanku u Bruxellesu dogovoreno je da će BiH i Hrvatska uputiti zajednički zahtjev svim zemljama Europske unije da se građanima BiH omogući ulaz u Hrvatsku s osobnom iskaznicom. Hrvatska se pak obvezala da će to pitanje pokrenuti i u Vijeću EU.
No, odluka o tome nije samo na susjedima jer ju moraju jednoglasno donijeti sve države članice EU što je medijima potvrdila i konzulica Republike Hrvatske u Banja Luci Dunja Jevak, rekavši kako Hrvatska i BiH intenzivno rade na konačnom usuglašavanju novog ugovora o graničnim prijelazima i novog sporazuma o pograničnom prometu.
Konzulica Jevak je pojasnila da, ako EU ne odobri izuzeće za državljane BiH, oni će, kao i ostali državljani zemalja izvan EU-a, morati imati važeću putnu ispravu u koju će hrvatska granična policija pri svakom ulasku ili izlasku, provodeći kontrolu, otiskivati ulazno/izlazni pečat.
Pečat pri prelasku granice
No, pečat pri prelasku granice mogao bi biti problem budući da to nije moguće to napraviti na osobnoj iskaznici. O tome problemu razgovarali su i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ranko Ostojić, i ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, u Dubrovniku.
Uz zajednički stav kako u direktivama EU jasno stoji kako za prijelaz granice morate imati identifikacijski dokument, to jest biometrijsku putovnicu i da se mora udarati pečat.
‘To znači da nije moguće to napraviti na osobnoj karti i to je nešto što nije odluka Hrvatske, niti je Hrvatska ta koja odlučuje o tome, a da bi eventualno zapriječila ili spriječila dolazak građana BiH s osobnom iskaznicom u Hrvatsku”, rekao je tom prilikom Ostojić i naglasio kako se ništa ne mijenja za sve one koji imaju urednu putovnicu na koju će dobiti pečat.
Dodao je i kako postoji varijanta u kojoj bi građani BiH koristili osobnu iskaznicu uz eventualno karton, kao što sad državljani Hrvatske ulaze u Sloveniju. No, napomenuo je kako je u pravilima Europske unije vrlo precizno navedeno da to mora biti dokument na kojem se može udariti pečat.
Veliki dio posla
BiH se preko ministra Radončića obvezala dostaviti Hrvatskoj sve podatke koji su potrebni kako bi zahtjev koji Hrvatska strana bude podnijela nadležnim tijelima EU bio što efikasnije obrazložen.
‘Bh. diplomacija, zajedno s Hrvatskom, mora uraditi veliki dio posla, da bi omogućili taj komoditet ljudima, prvenstveno onima koji žive neposredno uz granicu”, rekao je Radončić nakon sastanka u Dubrovniku.
Sve ovo, rekli su hrvatski i bosanskohercegovački ministar, trebalo bi biti dogovoreno do kraja svibnja za kada je najavljeno potpisivanje i sporazuma o malograničnom prometu, o graničnim prijelazima kao i zajedničke izjave o sporazumu za Neum i Ploče.
U Bruxellesu je pak dogovoreno je da se luka Ploče nastavi koristiti pod povoljnim režimom i nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, kao i da će se moći vršiti izvoz i uvoz robe industrijskog te biljnog i životinjskog porijekla, koja će prilikom izvoza morati zadovoljavati EU standarde.
Posebni tranzitni režim za izvoz
Povjerenik za proširenje Štefan Füle tako je nakon sastanka u Bruxellesu rekao kako je Komisija predložila posebni tranzitni režim za izvoz iz Bosne i Hercegovine preko luke Ploče.
‘Zahvaljujući tom posebnom režimu velika većina izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda životinjskog podrijetla nastavit će se i nakon ulaska Hrvatske. Taj će se režim primjenjivati od 1. srpnja 2013. godine dok Bosna i Hercegovina ne ispuni europske standarde”, rekao je Füelle.
Prema tome dogovoru roba životinjskog porijekla koja ne zadovoljava standarde Europske unije neće moći uvoziti preko luke Ploče te da će se opskrba Neuma moći vršiti i tranzitom kroz Hrvatsku.
Posebna pozornost posvećena je pograničnim područjima Neumu, Gradišci i Bihaću, a građani koji žive u tom području dobit će specijalne iskaznice. Prema prijedlozima, stanovnici pograničnog područja mogli bi prelaziti granicu bez putovnica, ali s pograničnom propusnicom, i to ne samo na graničnim prijelazima za međunarodni promet, nego i na prijelazima za pogranični promet, pa i prelaznim mjestima koja će im biti unesena u pograničnu propusnicu.
Između Hrvatske i BiH biti će 50 do 60 graničnih prijelaza
Prema zaključcima dogovora u Bruxellesu, između Hrvatske i BiH biti će 50 do 60 graničnih prijelaza različitih kategorija, od posebnih graničnih prijelaza opremljenih za prijelaz živih životinja, do malograničnih prijelaza. I Hrvatska i BiH, zauzele su stav kako je postignut dogovor koji će zadovoljavati obje strane.
Europska komisija je pak priopćila kako je opredijeljena za nastavak tehničke pomoći Bosni i Hercegovini u pogledu usklađivanja zakonskih propisa u oblasti zdravstvene, veterinarske i fitosanitarne ispravnosti životnih namirnica, koje bi BiH izvozila preko granice.
U tom nastojanu, Komisija potiče vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju rad na ispunjavanju svih postavljenih uvjeta EU, uključujući nadgradnju administrativnih kontrolnih struktura i jasniji lanac zapovjedanja i kontrole kako bi se omogućio izvoz poljoprivrednih proizvoda životinjskog porijekla u EU.
U sklopu europske pomoći, dužnosnici Europske komisije pripremaju propise na osnovu kojih će se dozvoliti tranzit poljoprivrednih proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u treće zemlje preko Metkovića i luke Ploče.
Tranzitni režim bit će koncipiran na osnovu postojećih trgovinskih podataka, koji će ubuduće služiti kao reper , i mijenjat će se u skladu s trgovinskim potrebama.
Prvobitan plan bio je da tranzit bude dozvoljen za sve proizvode životinjskog porijekla osim živih životinja. Međutim, ovo kratkoročno rješenje ne bi trebalo da uspori BiH u rješavanju urgentnih pitanja u vezi sa sistemom kontrole životnih namirnica i stočne hrane sa ciljem ulaska na tržišta EU.
EU spremna odobriti i izlazak na Izačiću
Također, Europska komisija priopćila je kako je spremna odobriti uspostavljanje trećeg punkta granične inspekcije na Izačiću ukoliko se ukaže potreba i kada uslovi za izvoz poljoprivrednih proizvoda životinjskog porijekla iz Bosne i Hercegovine u EU budu ispunjeni.
BiH će robu biljnog i životinjskog porijekla nakon 1. srpnja, kada Hrvatska uđe u EU, moći izvoziti preko dva granična prijelaza u Bijači i Gradišci, a po potrebi će biti otvoren i treći granični prijelaz Izačić.
Uprava za neizravno oporezivanje priopćila je kako je u pregovorima BiH s predstavnicima Hrvatske i EU dogovoreno postojanje mogućnosti da se otvori i treći granični prijelaz Izačić za izvoz robe biljnog i životinjskog porijekla iz BiH u EU.
Otvaranje trećeg prijelaza bit će moguće onda kada BiH bude imala dovoljno firmi koje se bave izvozom robe biljnog i životinjskog porijekla.
Također, dogovoreno je i da na tri granična prijelaza Orašje, Gorica i Ivanjica po potrebi bude omogućen izvoz robe biljnog porijekla koja zahtijeva fitosanitarni pregled.
bljesak.info