Published On: Čet, stu 30th, 2017
#3rd |

Udruge HVO-a Središnja Bosna: Naslijeđa Herceg-Bosne nikada se nećemo odreći

Ova sramotna činjenica dokazuje kako naš život u BiH više očito nije moguć te se nadamo da ćemo ga uskoro nastaviti živjeti u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni čijeg se naslijeđa nikada nećemo odreći. General Praljak, poginuli hrvatski branitelji, i hrvatski narod Središnje Bosne, duže nas da imamo takav stav”, navedeno je u priopćenju Koordinacije Udruga HVO-a Županije Središnja Bosna.

Koordinacija Udruga HVO-a Domovinskog rata Županije Središnja Bosna, u priopćenju povodm presude, kako navode, šestorici hrvatskih domoljuba i smrti generala Praljka, ističu kako je, Haaški tribunal zaboravio hrvatske žrtve u Središnjoj Bosni, ovom presudom dodatno iskrivio povijest i narav ratnih zbivanja u BiH,  i na koncu, navode, kako Hrvati u BiH nakon ovoga, svoje živote, mogu nastaviti isključivo u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosne.

Priopćenje, kako su istaknuli, povodom ideološko-političke presude šestorici hrvatskih domoljuba HR HB i smrti generala Praljka, prenosimo u cijelosti:

“Izražavamo duboku i iskrenu sućut obitelji Praljak zbog tragičnog događaja koji je uslijedio nakon čitanja sramotne presude generalu Slobodanu Praljku i hercegbosanskoj šestorci. Haaški tribunal, svoju bešćutnost do sada je pokazao mnogo puta, no jučerašnji događaj u sudnici, kada su nastavili čitati presudu  Jadranku Prliću, Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušić, a nakon smrti generala Praljka, pokazuje jasno kako taj Tribunal nema pijetet prema hrvatskim žrtvama u BiH, kao ni poštivanju elementarnih ljudskih prava, kada su u pitanju Hrvati u BiH” , navodi se.

Dodaju i kako  nikakve presude, a osobito ne Haškog tribunala, za nas jednostavno ne vrijede. Hrvatska Republika Herceg- Bosna i Hrvatskoj vijeće obrane za nas u Središnjoj Bosni uvijek će ostati časne i poštene institucije,  a ideal Herceg- Bosne kao idel naše slobode i jednakopravnosti u BiH.

Napominju i kako je presuda  za za njih, još jedan  od modernih mehanizama iseljavanja Hrvata u BiH u režiji međunarodne zajednice i  uz potporu velikobošnjačke unitarističke politike koja još od 1991. BiH stvara i vidi kao nacionalnu državu Bošnjaka u kojoj bi Hrvati u BiH bili politički zanemareni, ignorirani, i u potpunosti obespravljeni.

“Podsjećamo javnosti da taj projekt nije uspio ni ratnih devedesetih, za  vrijeme Domovinskog rata, kada su postrojbe takozvane Armije BiH, a osobito u naznačenom razdoblju presude, od travnja do prosinca 1993., napadale hrvatskog stanovništvo i pod opsadom držale određena hrvatska područja. Predstavnici Međunarodne zajednice su tada, jednako i kao i danas, gledali kako se nad jednim narodom, u Središnjoj Bosni, događalo etničko čišćenje – masovna ubojstva, sustavna protjerivanja, silovanja, teroriziranje stanovništva, uništavanje imovine, i na koncu – kako nas se ljudski ponižavalo iz jednog jedinog razloga, jer nismo htjeli potčiniti naše brigade HVO-a toj tzv. Izetbegovićevoj Armiji BiH”,  priopćeno je.

Navode i kako su  Hrvati Središnje Bosne  nažalost najbolje osjetili i znaju kakva je to „antifašistička“ ruka tzv. Armije BiH, a naša stratišta od Žepča, Bugojna, Travnika, Viteza, Kiseljaka, Busovače, Uskoplja, o tome zorno svjedoče, istaknuto je u priopćenju.

“Podsjećamo javnosti kako je ta ista međunarodna zajednica 1993. u Središnjoj Bosni imala priliku vidjeti mudžahedine, plaćene strane ratnike, ritualna ubojstva odsijecanjima glava zarobljenim pripadnicima HVO-a i hrvatskim i srpskim civilima, od Bikoša, Maljina, Ovanaka u Travnik, Bugojna, pa do Križančevog sela i Buhinih kuća u Vitezu.Hrvati Središnje Bosne, ponosno i dostojanstveno su se borili 1993. i zaustavili stvaranje islamske države u srcu današnje BiH, u tom razdoblju, međunarodnoj zajednici partner je bila tzv. Armija BiH, baš kao što su joj i danas partneri u našem obespravljivanju, bošnjački unitaristi na čelu s Bakirom Izetbegovićem”, navedeno je.

Dodaju i kako resude Haaškog suda o navodnom udruženom zločinačkom poduhvatu odbacujemo, nastale su u centrima međunarodnih moćnika, isti onih, koji su u Središnjoj Bosni, sustavno radili na prikirivanju i iskrivljivanju istine o karakteru rata u BiH. Podsjećaju i kako je Središnja Bosna  bila pod opsadom više od osam mjeseci ,je  da protjerano  150 000 Hrvata, stradalo više od tri tisuće hrvatskih branitelja, više od 500 hrvatskih civila, a za brojnima, poput Bugojanske skupine, još uvijek se traga.

“Ova sramotna činjenica dokazuje kako naš žvot u BiH više očito nije moguć te se nadamo da ćemo ga uskoro nastaviti živjeti u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni čijeg se nasljeđa nikada nećemo odreći. General Praljak, poginuli hrvatski branitelji, i hrvatski narod Središnje Bosne, duže nas da imamo takav stav”, navedeno je.

Priopćenje potpisuju UOPINHB HVO HZ HB ŽSB, HVIDRA HVO HZ HB ŽSB, UDIVDR HVO HZ HB ŽSB, USPODR HZ HB MUNJE HVO ŽSB, UNRO HVO HZ HB ŽSB, odnosno, Ljubica Garić,  Vlado Slišković,  Drago Smoljo, Ilija Milić i Jozo Stojak.

dnevnik.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x