Published On: Čet, velj 25th, 2021

Udruga “Novi put” iz Mostara dobitnik prestižne međunarodne nagrade u borbi protiv trgovine djecom

Udruga “Novi put” iz Mostara dobitnik je prestižne međunarodne nagrade za 2021. godinu, koju za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog iskorištavanja djece dodjeljuje fondacija “Child10” iz Kraljevine Švedske, kao i nagrade njenog veličanstva, švedske kraljice Silvije, i njene fondacije “Briga o djeci”.

“Novi put” iz Mostara je jedna od samo deset nagrađenih organizacija, izabranih između preko 90 nominacija iz 27 zemalja širom svijeta.

Ova bh. nevladina organizacija je jedina u Bosni i Hercegovini koja je dobila ovu nagradu i koja je pohvaljena za “svoje napore i doprinos s ciljem iskorjenjivanja svih oblika eksploatacije djece i djevojaka u Bosni i Hercegovini”.

Izuzetno smo ponosni što smo odabrali nagrađene organizacije. Radujemo se podršci njihovom hrabrom i dojmljivom radu, kazao je Jacob Flärdh, generalni sekretar fondacije Child10.

Zbog pandemije koronavirusa, svečanost dodjele nagrada je održana 24. veljače 2021. u Švedskoj uz prijenos uživo putem interneta i društvenih mreža.

Nagrađenima se obratila i predstavnica njenog veličanstva, švedske kraljice Silvije, te švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde.

Udruga “Novi put” iz Mostara se želi zahvaliti na nagradi, jer se radi o jednom od najuglednijih priznanja koje se može dobiti u svijetu za ovaj oblik društvenog angažmana s ciljem zaštite djece i žena.

Ponosni smo što smo dobitnici ove nagrade, koja nam mnogo znači i podstrek nam je za naše daljnje aktivnosti. Vjerujemo da će ovo biti poticaj i za druge organizacije u BiH da se još aktivnije uključe u problem zaštite djece i žena, na kojem se u našoj zemlji još uvijek nedovoljno radi” kazala je predsjednica Udrruge “Novi put” iz Mostara, Abida Pehlić, nakon što su objavljene nagrade.

Udrugu “Novi put” iz Mostara osnovale su 2010. godine žene s višegodišnjim iskustvom u borbi protiv trgovine ljudima. Njihovi glavni ciljevi su prevencija i borba protiv trgovine ljudima, rodno zasnovanog nasilja i zlostavljanja djece.

Zaista smo ponosni što je naš rad i trud prepoznat i u svijetu. Nastojimo dati sve od sebe i naporno radimo kako bismo svim našim korisnicima bili na usluzi. Kao psihologinja i voditeljica savjetovališta moram istaknuti da je u ovom razdoblju pandemije naše besplatno savjetovalište bilo oslonac mnogim ljudima koji su odlučili potražiti pomoć i podršku za svoje mentalno zdravlje, kazala je voditeljica savjetovališta Kristina Omejic za portal Jabuka.tv.

Svjetski izvještaj o trgovini ljudima Ureda Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) pokazuje da su svaka treća žrtva trgovine ljudima djeca, a prvenstveno djevojke i da su 95% žrtava trgovine ljudima zbog seksualnog iskorištavanja djevojke i žene.

“Novi put” će postati dio udarne grupe deset organizacija iz različitih dijelova Europe, koja će ove godine raditi u okviru izabrane teme Child10 “Prava djevojčica nemaju cijenu”, kako bi poboljšali sustav zaštite djevojaka kojima se trguje u Europi. Udruženje će također dobiti grant njenog veličanstva, švedske kraljice Silvije, i njene fondacije “Briga o djeci”, te program organizacijske i individualne podrške dugoročnoj održivosti organizacije.

Više o nagradama, nagrađenim organizacijama, kao i snimku svečanosti dodjele potražite na službenoj web stranici fondacije Child10 i njihovom YouTube kanalu./HMS/