Published On: Pet, ožu 1st, 2013

Udruga Korektiv: Bez ravnopravnosti nema boljeg sutra u FBiH

Udruga Korektiv  za unapređenje i koordinaciju aktivizma iz Širokog Brijega održala je sastanak s ekspertnim timom  za promjene Ustava Federacije BiH, kojeg je formirao američki veleposlanik Patrick Moon o preustroju Federacije i položaju Mostara.
 
Ekspertnu skupinu čine: Mirjana Nadaždin-Defterdarević, Mile Lasić, Kasim Trnka, Vehid Šehić i Krešimir Zubak te Zlatan Begić koji su podsjetili da ne postoji nikakav “američki plan” za reformu FBiH, već da je odluka na političkim liderima i građanima FBiH.
Udruga Korektiv se u više navrata očitovala o ovom pitanju, svjesna njegove važnosti, posebno u pogledu narušene pozicije konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH. 
Stoga, držimo da svi procesi ustavnih promjena moraju uzeti u obzir unapređenje ravnopravnosti naroda i građana, na prostoru Federacije a onda i u cijeloj BiH. 
-Mišljenja smo da se mogu pomiriti naizgled suprotstavljena načela funkcionalnosti/ ekonomičnosti i načelo ravnopravnosti koje se posebno očituje u pogledu slobode izbora legitimnih političkih predstavnika, te institucionalne i društvene ravnopravnosti.
Općenito govoreći, predstavnici udruge Korektiv istaknuli su kako već dugo bošnjački političari dugoročno teže unitarizaciji, srpski secesiji, dok Hrvati isključivo traže zaštitu svojih prava i narušene ustavne pozicije. Stoga su i najfleksibilniji i najtolerantniji u pogledu mogućih rješenja: od a.) ukidanja županija (pri čemu se mora osigurati politički paritet i administrativna proporcionalnost na Federalnoj razini, a također bi se ovlasti županija u najvećoj mjeri prenijele na općine); preko b.) ukidanja same Federacije BiH i prijenosa ovlasti na općine i županije (njihovo okrupnjavanje) na način koji će u kombinaciji sa dobrom izbornom regulativom osigurati ravnopravnost Hrvata, ali i svih drugih naroda i građana; pa sve do c.) različitih modela federalizacije cijele BiH:
U slučaju federalizacije federalne jedinice bi po ovlastima trebale biti između sadašnjih entiteta i županija – drugim riječima objedinili bi kapacitete tih dvaju razina i postigle bi se znatne uštede i omogućila funkcionalnost. One čak ne moraju biti niti teritorijalno kompaktne, povezane, moguć je diskontinuitet i sl..
Načelo multietničnosti se može primijeniti samo sporadično na mikrorazini, obzirom da u BiH uglavnom nema demografskih pretpostavki za federalizaciju isključivo po tom načelu. U takvoj konstelaciji logično je da nije moguće sačiniti federalne jedinice sa približno proporcionalnim udjelom stanovništva već da svugdje neki narod mora biti u većini. Stoga je logično i da postoji federalna jedinica u kojoj će Hrvati biti većina.
 
Korektiv je posebno zainteresiran da se zaštite Hrvati u Srednjoj Bosni i drugdje gdje su u slabijoj poziciji i gdje su demografski ugroženi, a rješenja koja nudi Pravni institut i drugi prijedlozi političkog Sarajeva otvaraju put njihovoj asimilaciji, gubljenju identiteta i sl., što su antiustavne tendencije (budući se Hrvati spominju kao konstitutivan narod a hrvatski jezik kao jedan od tri službena jezika; ovdje spomenuti kako mnoge federalne institucije ne poštuju ustav – počevši od svoje web stranice pa nadalje ne uvažavaju hrvatski jezik, proporcionalnu zastupljenost zaposlenih (primjer Razvojne Banke Federacije i sl.). Ovdje smo između ostalog i da bi jasno dali do znanja da smo protiv takvog stanja.
 
Na sastanku u Mostaru sudjelovalo je nekoliko predstavnika iz nevladinog sektora a nakon prikupljenih informacija ekspertni tim će nakon analize situacije o funkcioniranju ustavnog sustava Federacije započeti fazu definiranja preporuka.
Te preporuke u svibnju će biti predmet razmatranja na jednoj široj konferenciji gdje će ih razmatrati širi krug subjekata, počevši od nevladinih organizacija, predstavnika međunarodne zajednice, predstavnika institucija vlasti i akademske zajednice.
Konačni cilj projekta je realizacija ustavnih promjena u F BiH do travnja 2014. kako bi se i opći izbori planirani za listopad te godine mogli održati uz novi ustroj i po novim pravilima.
Udruga Korektiv smatra da svaka teritorijalna reorganizacija Federacije BiH, pored načela funkcionalnosti i načela ekonomičnosti mora podrazumijevati i načelo ravnopravnosti o kojem se ovdje, ne bez razloga, ponajviše govori. Ukoliko sve strane ne budu relativno zadovoljene neće biti ni boljeg sutra u FBiH, stoji u priopćenju Udruge Korektiv za unapređenje i koordinaciju aktivizma u lokalnoj zajednici koje potpisuje predsjednik Dalibor Ravić.