Published On: Pon, kol 23rd, 2021

UDIK HALILOVIĆA NAZIVA KREATOROM AKCIJE NERETVA93: Za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Grabovici još niko nije odgovarao

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK)podsjetio je javnost na godišnjicu stradanja 33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica nadomak Mostara. U svom proglasu oni jasno generala Armije BIH nazivaju mozgom cijele operacije. Suprotno onome što tvrdi Džaferović koji javno negira zločin Armije BIH:

Podsjećamo da se ovaj ratni zločin dogodio u noći sa 8. na 9. septembar 1993. godine, kada su pripadnici Armije RBiH na okrutan način ubili 33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica koje se nalazi između Jablanice i Mostara. Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četvorogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić. Zločin u Grabovici se dogodio tijekom operacije „Neretva ’93“, čiji je cilj bio osvajanje područja pod nadzorom HVO-a, od Bugojna do Mostara.Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) pravosnažno je krivične odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH, Sefera Halilovića, kreatora operacije „Neretva ‘93“. Pred domaćim sudovima u Bosni i Hercegovini su odgovarali bivši pripadnici Armije RBiH i to za pojedinačna ubistva, ali niko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH. Na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po trinaest godina zatvora.

UDIK je prošle godine objavio knjigu Ratni zločin u Grabovici – presude koja dokumentira spomenute predmete koji su donešeni pred Kantonalnim sudom u Mostaru, Kantonalnim sudom u Sarajevu i Vrhovnim sudom Federacije BiH. Unutar knjige nalazi se i lista žrtava ovog ratnog zločina. Knjiga je objavljena u znak sjećanja na nevino ubijene stanovnike Grabovice.

(AbrašMEDIA)

guest
nije obvezno
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x