Published On: Sat, Jul 15th, 2017

Udarni turistički vikend – idealno putovanje može pokvariti gužva

Iako je prekjučer prvi put u povijesti srpanjskih mjerenja u Dubrovniku izmjereno 38 Celzijevih stupnjeva, od tada se u većem dijelu zemlje ipak počelo osjećati olakšanje i osvježenje, što će potrajati sve do ponedjeljka.

Naime, dnevne će se temperature danas i sutra kretati od 19 stupnjeva u gorskoj Hrvatskoj, 23-24 stupnja u unutrašnjosti i na istoku zemlje do 27-28 stupnjeva u Dalmaciji. Znači, dnevna temperatura zraka nigdje ne bi trebala prelaziti 30 stupnjeva.

A kako je ovo prvi udarni turistički vikend kada počinje seoba prema moru, mogli bismo reći da turiste očekuje idealan vikend za putovanje. Osobito ugodan bit će sutrašnji dan koji će biti za još stupanj-dva svježiji od današnjega. Ugodu će pojačati i umjerena naoblaka koja bi mjestimice, i danas i sutra, mogla donijeti malo kiše i pokoji brzoprolazni pljusak.

No, dok će dnevne temperature zraka ići na ruku putnicima, probleme bi mogao stvarati jak vjetar.

Olujni udari bure

Na Jadranu će, osobito podno Velebita, bura ponovno ojačati već danas navečer. Sutra će pak puhati jaka i olujna, na sjevernom dijelu na udare mjestimice i orkanska bura, koja će u ponedjeljak oslabjeti.

– Za razliku od temperature zraka i mora, koja će se sniziti, vjetar će biti jači nego prošlih dana, osobito bura podno Velebita pa će biti poteškoća u prometu obalom, vjerojatno najviše u prvom dijelu subote te ponovno izraženije u subotu navečer i tijekom nedjelje, kada je sporadično jaka bure, gdjegod i s olujnim udarima, najvjerojatnija i na srednjem i južnom Jadranu.

I na kopnu će do nedjelje povremeno biti vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, uz koji će poslijepodnevna temperatura zraka biti većinom od 5 do 10 stupnjeva nego prošlog vikenda i početkom ovog tjedna. Moguća je i gdjekoja kišna kap, pa i poneki pljusak, ali slabije izražen od onih nedavnih – najavljuju iz DHMZ-a, prenosi Večernji.hr