Published On: Pet, kol 3rd, 2012

MINISTAR BOGUT PUKAO? “Našim rodiljama u ZHŽ-u uopće nije loše”

Iako još niti jedna porodiljna naknada nije isplaćena za ovu godinu županijski ministar zdravstva, Stjepan Bogut tvrdi kako “Nijedna žena nije zaštićenija od naše žene, bar što se tiče isplata porodiljnih naknada”. To što djeca prohodaju dok majke počnu dobijati porodiljne naknade Ministra očito ne brine. Biće da mu je sunce udarilo u glavu pa stoga predlažemo njegovoj stranci, HDZ-u BiH da ga sklone sa sunca u klimatiziran prostor. Ooops, već su to napravili.

U nastavku pročitajte izjave pripametnog ministra koje je dao za Dnevni list

Posljednja rasprava na temu rodilja na sjednici Skupštine Zapadnohercegovačke županije mogla bi ponovno dignuti ‘revoluciju’ među ovom populacijom. Naime, došlo je do izmjena u Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti obitelji s djecom te je predviđena pojačana kontrola fiktivno prijavljenih osoba za porodiljine naknade u ZHŽ-u. Također, izmjenama u spomenutom zakonu pravo na porodiljni moći će ostvarivati osobe koje su u ZHŽ-u prijavljene najmanje godinu dana i zaposlene majke koje imaju najmanje 9 mjeseci rada. One će dobivati 70 posto plaće ostvarene u zadnjih 9 mjeseci i uz to 300 maraka jednokratne pomoći. Nezaposlene majke će u razdoblju od pola godine dobivati 100 maraka te 500 maraka jednokratne pomoći.

U razgovoru s županijskim ministrom zdravstva Stjepanom Bogutom doznajemo da je izmjenama predviđeno i da se ubuduće rodiljama isplaćuju naknade s računa Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a kojem će se nakon toga isplaćivati određena svota iz proračuna županije, naravno kad županija bude imala novca.

Kontroverzne izjave

“Sve ovo što se mijenja jest iz razloga što proračun županije ne može pratiti porodiljne naknade”, tvrdi ministar Bogut koji je tijekom sjednice Skupštine iznio jednu vrlo kontroverznu izjavu.

“Nijedna žena nije zaštićenija od naše žene, bar što se tiče isplata porodiljnih naknada”, izjavio je Bogut, što je zaparalo uši zastupnicima, a vjerojatno će i majkama koje su posljednju naknadu za listopad, studeni i prosinac dobile tek prije 10 dana.

No, ministar nije stao samo na tome. Izjavio je kako ne zna da je i za vrijeme bivše Jugoslavije bilo izdvajanja za porodiljne naknade.

“Tada je bilo izdvajanje za socijalnu zaštitu, ali naše se porodilje navikle dobivati 70 posto od plaće. Kada je riječ o nezaposlenim trudnicama, one su to regulirale u Hrvatskoj. One koje nisu nakon rođenja djeteta dobiju 100 maraka mjesečno i 500 maraka jednokratne pomoći. Što znači da im ne može biti loše. Takve rodilje u Hercegbosanskoj županiji ne dobivaju ništa. U Sarajevskoj županiji sve dobivaju samo po 400 maraka”, dodao je nadalje Bogut.

Prema njegovom mišljenju, sve ove izmjene ne bi trebale biti toliko drastične, jer, kako kaže, ukoliko dođe do smanjenja porodiljnih naknada, došlo bi do prave pobune među majkama.

Trajni problemi oko rodilja

Problem oko porodiljnih naknada jedan je od gorućih problema u ovoj županiji. Rodilje ZHŽ-a u više su navrata istupale u javnost nezadovoljne ignoriranjem od Vlade i resornog ministarstva. U proračunu za ovu godinu predviđena su 2 milijuna maraka za porodilje, međutim, kad god je vrijeme isplatama, istih nema mjesecima. Redovitoj isplati naknada čak nisu pomogli ni krediti koje je Vlada dizala kako bi se riješila silnih dugova u koje je zapala. Čini se da su krediti otišli u druge svrhe, rodilje će vjerojatno pomisliti na godišnje odmore, a kako su se približili i izbori, vjerojatno je jedan dio otišao i u te svrhe.

posusje-online.com

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare