Published On: Wed, Jun 15th, 2016

UDAR NA WTC Direktor CIA-e progovorio o 28 stranica izvješća koje nikad nisu ugledale svjetlo dana

Direktor CIA-e John Brennan rekao je u nedjelju kako očekuje da će 28 povjerljivih stranica kongresnog izvješća o napadima 11. rujna 2001. na SAD biti objavljeno i da će osloboditi Saudijsku Arabiju bilo kakve odgovornosti za te napade.

“Mislim da će tih 28 stranica biti objavljeno, podržavam njihovu objavu i svi će vidjeti dokaze da saudijska vlada nije imala ništa s tim”, rekao je Brennan u intervjuu za saudijsku televizijsku postaju Arabiyju.

Povjerljivi dio izvješća iz 2002. ključan je u sporu oko toga treba li Amerikancima omogućiti da tuže saudijsku vladu, ključnog američkog saveznika, za odštetu zbog tih napada.

Američki Senat usvojio je 17. svibnja prijedlog zakona koji omogućuje obiteljima žrtava napada 11. rujna da to učine, no Bijela kuća zaprijetila je da će uložiti veto.

Saudijska Arabija niječe da je na bilo kakav način pomogla 19 otmičara, većinom saudijskih državljana, koji su ubili gotovo 3000 ljudi u tim napadima. Rijad se oštro protivi tom zakonu.

Upozorava da bi mogao prodati američke obveznice u vrijednosti do 750 milijardi američkih dolara i drugu američku imovinu ako zakon bude usvojen.

Brennan je ocijenio da je taj dio izvješća od 28 stranica samo “preliminarni pregled”.

“Poslije je utvrđeno, po rezultatima izvješća, da nije postajala nikakva veza između saudijske vlade kao države ili institucije niti čak visokih saudijskih dužnosnika i napada 11. rujna”, istaknuo je.

Ured direktora američke obavještajne zajednice razmatra taj materijal kako bi utvrdio može li s njega biti skinuta oznaka tajnosti.

Bivši američki senator Bob Graham, koji je supredsjedao kongresnom istragom o napadima 11. rujna, rekao je u travnju da će Bijela kuća vjerojatno do lipnja odlučiti hoće li objaviti te stranice.