Published On: Čet, sij 30th, 2014

UDAR NA STIERA MOGAO BI GA KOŠTATI POZICIJE: Karamarko neće dočekati izbore na čelu HDZ-a Hrvatske?

U susjednoj Hrvatskoj se sve glasnije priča kako šef HDZ-a i nekadašnji “prvi špijun”Tomislav Karamarko neće dočekati sljedeće parlamentarne i predsjedničke izbore na čelu trenutačno najjače oporbene stranke.
Prema tim glasinama koje se sve češće čuju iz usta analitičara, ali i dobro upućenih europskih izvora, Karamarka već mjesecima ignorira vrh Europske pučke stranke, glavni inozemni politički sponzor, ogorčen nekim njegovim nepromišljenim potezima koji su doveli Hrvatsku gotovo na rub građanskoga rata.

Europski pučani pripisuju Karamarku neoprostiv grijeh oko sramotne vukovarske drame s ćirilicom, ali i agitaciju i podizanje nacije na noge, zajedno s nekim radikalnim crkvenim krugovima oko referenduma o braku.

 

Pritisci europskih pučana

Tomislav Karamarko je bio nekad najmoćniji obavještajac u Hrvatskoj. Mediji ga dovode i u nekakve prljave veze s Josipom Perkovićem, ali i s misterioznim i nikad razobličenim ubojstvom Milana Levara u Gospiću dok je HDZ bio na vlasti.
Nije problem legitimno oporbeno držanje i politička borba protiv, kako Karamarko često optužuje, nesposobne vlasti Zorana Milanovića, već sudjelovanje u kreiranju anarhije u državi i davanje vjetra u leđa radikalnim desnim skupinama koje su spremne kaosom i silom svrgnuti legalnu hrvatsku vlast.

Vrh Europske pučke stranke je, kako tvrdi naš izvor u Zagrebu, primijetio zaživljavanje svojevrsnoga paralelnoga sustava koji ne uvažava pravnu državu. Europski pučani svom snagom žele stabilnu Hrvatsku, žele pomoći njezinom izlasku iz teške političke i gospodarske krize, napokon žele da HDZ na sljedećim izborima dođe na vlast umjesto “kukuriku koalicije”, ali ne žele nered i kršenje temeljnih ljudskih prava i europskih vrijednosti. U posljednje vrijeme pritisci iz Europske pučke stranke na Tomislava Karamarka se više i ne kriju, od njega se, navodno, otvoreno traži da odstupi. Glavni politički sponzor HDZ-a ne prepoznaje europski profil sadašnjega šefa HDZ-a Hrvatske i rado bi voljeli nekoga drugoga, elegantnijega i sofisticiranijega od krutoga Tomislava Karamarka.

Izvor Dnevnoga lista tvrdi kako je i Karamarko dobio i razumio signale iz Europske pučke stranke pa je unatrag nekoliko mjeseci, zapravo u razdoblju raspisivanja referenduma o bračnoj zajednici, malo povukao ručnu i ublažio svoja rigidna i potpaljiva stajališta. Iako su se praktično udaljili od Karamarka, europski pučani, ipak, ne mogu “silom” smijeniti šefa hrvatskoga HDZ-a. Na raspolaganju imaju pritiske, ignoriranje, ali i pomaganje pojedinaca ili skupina unutar HDZ-a kako bi legalnim putem kroz stranačka tijela došlo do željene zamjene na liderskoj poziciji.

Usputni predsjednik

U nekim krugovima se tvrdi kako je unutar HDZ-a sve više ‘nabrijanih’ i nezadovoljnih članova pa i u Karamarkovom okruženju koji jedva čekaju krenuti u lov na njegovu čelnu poziciju. Zapravo, analitičari tvrde kako Tomislav Karamarko nikada nije uspio primiriti stranačke oportuniste i nikada se nije uspio promovirati u karizmatičnoga šefa HDZ-a, naravno niti blizu, primjerice, jednom Ivi Sanaderu.
Desničarski i financijski jako moćni krugovi unutar HDZ-a ga doživljavaju kao bezličnoga, usputnoga predsjednika, poput Jadranke Kosor. A, poznato je kako je nekadašnja prva dama Hrvatske i HDZ-a munjevitom akcijom svrgnuta sa šefovske pozicije. Matrica bi mogla biti ista, a tenzije će unutar HDZ-a rasti kako se budu približavali izbori.

Jasno, Tomislav Karamarko se ne smije podcijeniti, on je prepredeni obavještajac, ali bez snažnog zaleđa iz Europske pučke stranke, on djeluje poput usamljene ptice bez krila. Za sada je sve pod znakom pitanja i u domeni maštarija političke scene i analitike. Tomislav Karamarko budući premijer Hrvatske? Gotovo neostvarivo, ne zbog mogućega izostanka potpore ogorčenih i osiromašenih glasača, nego zbog toga što je moguće da tada neće biti šef najjače oporbene stranke.