Published On: Uto, lis 8th, 2013

Učiniti dodatne napore za unapređenje ekonomske suradnje između BiH i Turske

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić primio je danas u Sarajevu ministra transporta republike Turske Binali Yildrim s kojim je razgovarao o unapređenju gospodarskih odnosa dvije zemlje .

Sugovornici su izrazili zadovoljstvo što odnosi dvije zemlje dobri u svim poljima , te zaključili da se trebaju učiniti dodatni napori kako bi se intenzivirali slabi ekonomski odnosi .

Kao dobru osnovu za razvoj robne razmjene i gospodarske suradnje istaknuli su odličnu komunikacijsku povezanost BiH i Turske o čemu svjedoči 25 avionskih letova tijekom sedmice .

Ministar Hadžić je upoznao ministra Yildrim o trenutnom stanju na infrastrukturnim projektima u Bosni i Hercegovini poput autoceste na Koridoru 5C , revitalizaciji Luke Brčko i plovnog puta rijeke Save .

” Naš cilj je da do 2020. godine završimo autocestu na Koridoru 5C , učinimo Savu plovnom i osposobimo Luku u Brčkom čime bi infrastrukturno i transportno spojili jug i sjever zemlje Visokopropusni cestovnim i željezničkim koridorima koji će činiti okosnicu ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine . Svaka podrška prijatelja na tom putu je dobrodošla ” , rekao je ministar Hadžić , stoji u priopćenju .

Ministar Yildrim je istaknuo da turske tvrtke već za rade na izgradnji autoceste na Koridoru 5C , te da postoji interes i za nastavkom te suradnje .

Dodao je da je Turska zainteresirana pružiti BiH podršku u revitalizaciji plovnog puta rijeke Save , kao i da postoji interes za proširenjem suradnje sa Željeznicama FBiH od kojih se trenutno samo iznajmljuju lokomotive . Naglasio je da je Turska zainteresirana i za suradnju u sektoru telekomunikacija za što turske tvrtke aktivno traže partnere u BiH .

Ministar Yildrim je uputio poziv ministru Hadžiću da 29. listopada , na Dan Republike Turske , prisustvuje otvaranju prve faze Marmaray projekta , podmorske željezničke poveznice Europe i Azije koja spaja dvije obale Bospora .

Sastanku je nazočio ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić .

mojportal