Published On: Sub, velj 13th, 2021

Ubojstva spala na par stotina eura…

Signal za uzbunu Europolu bile su komore za mučenje u brodskim kontejnerima

Zvučno izolirane komore za mučenje, koje su uz to bile opremljene spravama za mučenje te skrivene u brodskim kontejnerima, otkrivene su prošlog ljeta na belgijsko-nizozemskoj granici tijekom istrage koju su tamošnje policije provodile nad kriminalnom skupinom koja se bavila organiziranim kriminalom.

Otkrili su šest brodskih kontejnera koji su pretvoreni u prave mučionice. Kada su istražitelji upali u njih, našli su lisice i lance, koji su bili pričvršćeni za pod i strop, namješteni tako da se njima može vezati razapeti čovjek koji stoji. Svi su kontejneri bilo zvučno izolirani, a podovi su bili prekriveni folijama, što je trebalo omogućiti brzo uklanjanje tragova strahota koje bi se unutra događale.

Nađena je i jedna zubarska stolica s okovima za ruke i noge. Osim toga, nađene su razne pile, kliješta, dodatne lisice i lanci, palice, crne vreće za smeće, razni noževi te vatreno oružje… Policija je do tih ćelija za mučenje došla jer je dulje vrijeme tajno
pratila i prisluškivala kriminalnu skupinu koja se bavila preprodajom droge i oružja, a planirali su i likvidacije te iznude i otmice.

Prostorije za mučenje, kako je tijekom istrage ustanovila nizozemska policija, nisu bile još korištene u trenutku kada je ta kriminalna skupina razotkrivena, a trebale su služiti za zastrašivanje protivnika, poslovnih konkurenta, ali i svjedoka.

Pandemija im ide na ruku

To da neka kriminalna skupina ima vlastite prostore za mučenje bio je signal za uzbunu, kojim se pozabavio i Europol, koji je nedavno objavio izvješće u kojem je navedeno da su organizirane kriminalne skupine u Europskoj uniji posljednjih nekoliko godina postale sve nasilnije u rješavanju i vođenju svojih “poslova”.

Međusobna razračunavanja sve su brutalnija i nasilnija, takvi obračuni sve se češće odvijaju u pol bijela dana na mjestima gdje je mnogo civila, a Europol upozorava da je upravo ovaj primjer iz Nizozemske, kao i recentni obračuni raznih kriminalnih grupacija u Švedskoj, dokaz za tezu kako organizirani kriminal postaje sve nasilniji. To se objašnjava činjenicom da su pripadnici kriminalnih skupina sve mlađi, a samim tim i neiskusniji te su skloni brzom potezanju oružja ne pazeći pri tome koliko će kolateralnih žrtva tih obračuna biti.

Navodi se i da su oružje i eksplozivi sve dostupniji jer se oružje može bez prevelikih problema kupiti preko dark weba, na koji organizirani kriminal u ovo pandemijsko vrijeme sve češće seli svoje poslove. Oružje, droga, ilegalni lijekovi… sve se to može naručiti preko dark weba s dostavom na kućnu adresu, pri čemu se kriminalci koriste kriptiranom komunikacijom koju je policiji teško razbiti. Europol upozorava i da je došlo do neke vrste poremećaja i na “tržištu” naručenih i plaćenih likvidacija.

Navode tako da su nekada plaćeni ubojice, ovisno o tome koliko je visokoprofilirana bila meta koju trebaju likvidirati, naručitelja stajale između 10.000 i 100.000 eura. No sada se, kažu u Europolu, plaćena likvidacija može naručiti za puno manje novaca. I za to objašnjenje nalaze u tome što su i plaćeni ubojice sve mlađi i beskrupulozniji te su spremni počiniti ubojstvo već za nekoliko stotina eura.

U svojoj analizi aktualnog stanja Europol ističe da su nasilje i organizirani kriminal uvijek išli ruku pod ruku, međutim navode kako valja razlikovati kriminalne aktivnosti kojima je nasilje svojstveno od onih kojima nasilje služi kao pomoćno sredstvo. Kada su, recimo, oružane pljačke posrijedi, nasilje je sastavni dio takvog kaznenog dijela jer ga prati uporaba oružja.

Nasilje kao poruka

Međutim, navodi Europol, u krijumčarenju droge nasilje nije primarno već je pomoćno sredstvo koje se posljednjih godina često koristi u ratovima za teritorij, za zastrašivanje svjedoka ili likvidaciju visokoprofiliranih meta kao što su odvjetnici, suci ili policajci koji su svojim radom ugrozili interese neke određene kriminalne skupine. A upravo je takva vrsta nasilja u porastu, upozorava Europol.

Navode da su nekad prije kriminalne grupacije nasilje koristile samo kada su smatrali da na drugi način ne mogu ostvariti svoj cilj jer uporaba nasilja privlači pozornost policije. No posljednjih godina organizirane kriminalne skupine prepoznale su vrijednost nasilja kao neku vrstu poruke državnom aparatu da su jači od njih.

Kao primjer za to Europol navodi likvidaciju nizozemskog odvjetnika Derka Wiersuma, koji je 2019. ubijen pred svojim stanom u Amsterdamu. Ubojstvo je naručila kriminalna grupa koja se bavila preprodajom droge jer je Wiersum zastupao svjedoka pokajnika u sudskom postupku protiv te kriminalne organizacije.