Published On: Fri, Oct 23rd, 2015

‘UBIT ĆU TI MUŽA AKO OSTANEŠ TRUDNA S NJIM I RODIŠ USTAŠU!’ Srpski vojnik pod istragom zbog silovanja mlade Vukovarke

Zbog sumnje da je, kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, nakon okupacije Vukovara u tri navrata silovao tada 22-godišnju djevojku, osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) pokrenulo je u petak istragu protiv 60-godišnjaka koji je nedostupan hrvatskim državnim tijelima.
Tužiteljstvo je izvijestilo da osumnjičenog tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva kojega je počinito krajem studenog 1991. u obiteljskoj kući u vukovarskoj četvrti Sajmište kao pripadnik srpske paravojne postrojbe Teritorijalne obrane grada Vukovara, nakon što su taj dio Vukovara okupirale srpske paravojne postrojbe, dobrovoljci s područja Srbije i JNA.
Osumnjičen je da je, u nakani ponižavanja i zlostavljanja preostalog civilnog stanovništva nesrpske narodnosti odjeven u vojničku odoru te naoružan automatskom puškom i pištoljem, nakon kraćeg ispitivanja tada 22-godišnjoj, a danas 46-godišnjoj oštećenici govorio da zna da je Hrvatica i da sve Hrvatice treba silovati kako bi rađale Srbe te da će dovesti još 10-ak vojnika ukoliko ne bude surađivala. Potom joj je prijetio da će joj ubiti supruga ako je trudna s njim i rodi “ustašu” te da ju je, unatoč njezinom zapomaganju i molbama da ju pusti, u tri navrata silovao, kažu u državnom odvjetništvu.
Protiv okrivljenika je pred osječkim Županijskim sudom već podignuta optužnica vukovarskog Županijskog državnog odvjetništva, zbog istovrsnog kaznenog djela, a budući da se nalazi u bijegu i nije dostupan hrvatskim državnim tijelima protiv njega je određen pritvor i raspisana tjeralica.