Published On: Uto, lis 7th, 2014

KURDSKA ŽENA BORAC: Ubila se posljednjim metkom da ne bi pala u ruke džihadista

Sejlan Özalp (19), jedna od kurdskih žena boraca, za svoj ​​narod postala je simbol otpora sunitskim džihadistima pošto se proširila vijest da je u jednoj od borbi izvršila samoubojstvo kako je ne bi zarobili islamisti.

 

Turski mediji su objavili da je, pošto je ostala bez municije boreći se protiv fanatika Islamske države kod sirijskog grada koban, Özalp posljednjim metkom oduzela sebi život kako ne bi pala u ruke onih koji bi je mučili, silovali i na kraju vjerojatno ubili.

 

 

Prema pisanju jednog turskog lista, Sejlan je prije samoubojstva preko radija pozvala suborce i oprostila se od njih. Dok dio medija tvrdi da je hrabra ratnica sebi oduzela život, među Kurdima se šuška da je i dalje živa i da se bori istom odlučnošću.

 

 

Izvješća o njenom mogućem samoubojstvu javili su se samo nekoliko tjedana nakon intervjua za BBC u kom je Sejlan i sama izjavila da bi se prije ubila nego što bi dozvolila da padne u ruke fanatika.

BBC je objavio dokumentarac o kurdskim ženama koje nose oružje i ratuju rame uz rame s muškarcima

“Mi se ne bojimo ničega i borit ćemo se do kraja. Radije bismo se raznijeli, nego se pokorili Islamskoj državi”, ispričala je tada Sejlen.

Komentirajući veliki broj žena boraca među kurdskim snagama ona je objasnila da se džihadisti njih posebno pribojavaju.

“Oni sebe promatraju kao ‘muškarčine’, dok je žena u njihovim očima mala. Ali jedna naša žena vrijedi više nego 100 njihovih muškaraca”, rekla je za BBC Ozlap, čije je ratno ime “Diren”, što znači “otpor”.

 

 

Digla sebe i Islamiste u zrak

Sirijski opservatorij za ljudska prava objavila je da je jedna pripadnica kurdskih obrambenih snaga u gradu Koban izvršila samoubilačku akciju na IDIS. Naime, Kurdkinja je bila okružena grupom boraca IDIS. Kada je vidjela da nema izlaza, sačekala je da joj se približe i digla se u zrak. Riječ je također o 19-godišnjoj djevojci, koja je bila jedna od glavnih junakinja BBC-jevog dokumentarca.