Published On: Sri, srp 7th, 2021

Ubijen predsjednik Haitija

Ubijen je predsjednik Haitija Jovenel Moise u napadu na njegovu privatnu rezidenciju, otkrio je privremeni premijer te države Claude Joseph.

Joseph je izjavio da je predsjednikovu rezidenciju u Port-au-Princeu napala naoružana skupina ljudi oko jedan sat ujutro po lokalnom vremenu.

U napadu je ozlijeđena predsjednikova supruga, prva dama Haitija.

Jovenel Moise (53) bio je predsjednik Haitija od veljače 2017. nakon što je njegov prethodnik Michel Martelly odstupio.

Moise je često bio pod napadom kritičara te je optuživan za korupciju, a nekoliko puta je bio suočen i s nasilnim antivladinim prosvjedima. Budući da je Haiti politički podijeljen, a u zemlji je sve veća humanitarna kriza i nestašica hrane, postoji strah od raširenih nereda.

Vlada pozvala ljude da ostanu mirni

Vlada je pozvala stanovnike da ostanu mirni i poručila da sigurnosne snage imaju sve pod kontrolom. Dodali su i da su na snazi sve mjere koje će osigurati nastavak funkcioniranja te države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Demokracija će pobijediti”, poručili su, između ostalog, iz ureda privremenog premijera.

Tko su napadači?

Zasad nema službenih informacija tko bi mogli biti napadači na predsjednika Haitija. Međutim, privremeni premijer Claude Joseph za napad je okrivio grupu komandosa, kako je tvitao, “sa stranim elementima”, objavio je novinar Le Nouvelliste, a prenosi Deutsche Welle.

Pucnjevi su se mogli čuti u cijelom glavnom gradu. U Port-au-Princeu nasilje se pojačalo, a policija se borila s bandama kako bi uspostavila kontrolu.

Nasilje je potaknuto porastom siromaštva i političkom nestabilnošću. Moise se suočio sa žestokim prosvjedima otkako je 2017. godine stupio na dužnost predsjednika, a oporba ga je ove godine optužila da nastoji uspostaviti diktaturu time što nastoji produljiti mandat i postaje sve autoritarniji – optužbe koje je nijekao.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x