U ZHŽ-u nove mjere u cilju sprječavanja širenja koronavirusa

Stožer civilne zaštite Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) donio je u petak odluku o novim mjerama s ciljem sprječavanja širenja virusa covid-19, rečeno je Feni iz tog stožera.

Među ostalim, zapovijeda se privremeno obustavljanje pružanja usluga u djelatnostima trgovine osim: trgovinama prehrambenim artiklima, higijenskim artiklima, ribarnicama, ljekarnama, trgovinama veterinarskih i medicinskih proizvoda, benzinskim crpkama, poljoprivrednim ljekarnama, kioscima, pekarnama, kemijskim čistionicama, trgovinama za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, trgovinama dječje opreme, hrane za životinje, trgovinama građevinsko, vodo i elektro materijala, supermarketima i veledrogerijama, prenosi Fena.

Trgovinama kojima nije zabranjen rad radno vrijeme će biti omogućeno do 18 sati, ali uz obveznu distancu od dva metra između kupaca.

Zabranjuje se i javni prijevoz putnika – linijski i izvanlinijski, osim za taksi službe koje moraju poštivati epidemiološke mjere za suzbijanje širenja virusa.

Na području ZHŽ-a zabranjeno je i obavljanje pokopa osim u krugu obitelji, distanca među ljudima mora biti najmanje metar i pol, a zabranjuje se i rukovanje prilikom izražavanja sućuti. U crkvama tijekom misnih slavlja razmak među vjernicima mora biti dva metra.

Donesena je i zapovijed o osiguranju trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima prije ulaska u zdravstvene ustanove, a općinskim i gradskim civilnim zaštitama u ovoj županiji je naređeno da provode izvanredne mjere poput odvoza smeća, čišćenja i dezinfekcije ulica i drugo.

Provedbu zapovijedi kontrolirat će Uprava za inspekcijske poslove, MUP te druga rukovodeća nadležna tijela.

Zapovijed stupa na snagu danom donošenja, a vrijedi do 31. ožujka 2020. godine.

more recommended stories