Published On: Uto, sij. 16th, 2018

U ZDK se pojavili novi slučajevi bruceloze, državu bi mogli koštati dodatne milijune eura

Zabilježeni su novi slučajevi bruceloze u Bosni i Hercegovini. Na osnovu prijava oboljenja zaraznih bolesti koje nam dolaze iz Kantonalne bolnice Zenica, s Infektivnog odjela, u proteklom prosincu 2017. prijavljeno je pet oboljelih od bruceloze na području Zeničko-dobojskog kantona.

To je potvrđeno za Avaz.ba iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK.

Kritična prošla godina
Kako je za naš portal rekao epidemiolog iz ovog instituta dr. med. Alis Kozica, najkritičnija godina u pogledu prijavljenih slučajeva oboljelih od bruceloze bila je prošla, kada je zabilježeno 48 osoba.

U 2013. godini bila su prijavljena 23 slučaja, u 2014. – 44, 2015. – 23, a 2016. – 13 osoba. Bruceloza spada u grupu zoonoza, tj. bolesti koje su zajedničke životinjama i ljudima te izazivaju teške posljedice po zdravlje i životinja i ljudi – dodao je Kozica.

On je pojasnio da od bruceloze obolijevaju prvenstveno domaće životinje, a s njih se oboljenje direktno ili indirektno prenosi na ljude.

Liječenje ljudi oboljelih od bruceloze je dugotrajno. Veterinarska inspekcija je nadležna za kontrolu i nadzor životinja oboljelih od bruceloze. Životinje oboljele od bruceloze ne mogu se izliječiti i neophodno je njihovo humano uklanjanje, kazao je Kozica.

Višegodišnji program
Na području Federacije BiH od 2009. do kraja 2016. godine provodila se vakcinacija životinja. Veterinari na terenu smatraju kako je zbog propusta i manjka cjepiva višegodišnji program propao, što bi državu moglo koštati dodatne milijune eura.

Bruceloza je zoonoza uzrokovana bakterijama iz roda Brucella, tako da se bakterija (brucella) ubija termički obrađenim (pasterizacija) mlijekom i mliječnim proizvodima, pojasnio je Kozica za Avaz.ba.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer