Published On: Pon, kol 1st, 2022

U zadnji čas odgođena odluka koja je razbjesnila Srbe. Ključnu ulogu imali Amerikanci

KOSOVSKA vlada priopćila je u nedjelju navečer, uoči stupanja na snagu mjera kojima se uvodi zabrana ulaska na teritorij Kosova osobama sa srbijanskim identifikacijskim iskaznicama i reguliranja registarskih oznaka, da je spremna odgoditi primjenu tih odluka do 1. rujna, kad se očekuje uklanjanja barikada i uspostava pune slobode kretanja na svim putevima na sjeveru Kosova.

Ključan bio poziv američkog ambasadora

Priopćenju kosovske vlade prethodila je razmjena diplomatskih poruka i poziva na smirivanje napetosti, a ključni je bio poziv američkog veleposlanika u Prištini Jeffreya Hoveniera kosovskim vlastima da na 30 dana odgode primjenu odluka koje su digle na noge državni vrh Srbije, a kosovski Srbi reagirali su postavljanjem barikada na cestama na sjeveru prema prijelazima Jarinje i Brnjak.

Kosovska međunarodna vojna misija (KFOR) priopćila je u nedjelju da je sigurnosno stanje na sjeveru KiM-a napeto, da pomno prati stanje i spremna je intervenirati ako stabilnost bude ugrožena.

Moskva je prethodno pozvala prištinske vlasti, Sjedinjene Države i EU da “zaustave provokacije i poštuju prava Srba na Kosovu”.

Šefica misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Carolin Ziyade izrazila je zabrinutost zbog stanja na sjeveru i pozvala sve na smirivanje i izbjegavanje dalje eskalacije.

Napetosti su potaknute odlukom Prištine da od 1. kolovoza u ponoć uvede zabranu ulaska građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima i umjesto njih im izda tromjesečni “ulazno-izlazni dokument” te da registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamijeni pločicama s kosovskim oznakama.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak kosovskim građanima s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Srpsko ministarstvo obrane demantiralo je u nedjelju navečer informacije u pojedinim medijima da je Vojska Srbije prelazila, kako navodi, administrativnu liniju i da “ni na koji način nije ulazila na područje Kosova i Metohije”.

Vučićev sastanak s vojnim vrhom

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić sastao se s vojnim vrhom, dok je načelnik Glavnog stožera general Vojske Srbije razgovarao sa zapovjednikom KFOR-a.

Vučić je poslije sastanka TV Pinku izjavio da su zamolili međunarodne predstavnike da utječu na albansku stranu, koju je ocijenio neodgovornom, prije dijaloga u Bruxellesu izrazivši uvjerenost u dobre vijesti.

Srpski predsjednik u nedjelju je održao izvanrednu konferenciju za medije i pozvao Kosovo i zapadne zemlje koje podupiru Prištinu da se “urazume” kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon upravnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.

Vučić: Srbija će pobijediti
Vučić: Srbija će pobijediti

Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovskih Srba koji su izrazili zabrinutost i upozorili na moguće izgrede u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

Na sjeveru Kosova večeras su se čule sirene, a kosovska policija priopćila je u nedjelju navečer da se na nekoliko mjesta na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je pucano i u smjeru policajaca, ali da nije bilo ozlijeđenih.

Stanje na prijelazima mirno

Reporter Radio-televizije Srbije izvijestio je prije ponoći da je stanje na prijelazu Jarinje mirno te da je taj kao i prijelaz Brnjak, i dalje blokiran.

Ravnatelj Zdravstvenog centra u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice Zlatan Elek izjavio je za portal Kosovo online da tijekom prosvjeda i blokada na sjeveru Kosova nije bilo ozlijeđenih.

 

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kiseljak
Kiseljak
10 dana prije

Kosovo je Albansko i točka

Gospoja Herself
Gospoja Herself
9 dana prije

Amerikanci su rekli: “odgodite to za 30 dana, samo da spremimo avione, bombe, rakete, i padobrance pa cemo srbima ebat majcinu majku kroz majku”

sachiri
sachiri
Šta ti kažeš na ovo?  Gospoja Herself
9 dana prije

imamo mi juvelin i mnogo toga da ih lecimo ako upadnu u drzavu kosova