U utorak iz EU stiže 7.000 testova u BiH, uskoro i 40 respiratora

Šef Izaslanstva EU u BiH Johan Sattler izjavio je da će u BiH u utorak stići 7.000 testova za virus korona, te da će u sljedeća dva tjedna stići i 40 respiratora.

Sattler je pojasnio da je riječ je o prvom dijelu pomoći u okviru koje će BiH dobiti 80 respiratora i veći broj testova.

“Sedam milijuna eura osigurano je za medicinsku pomoć BiH. Imamo suglasnost Bruxellesa da BiH sudjeluje u zajedničkim nabavkama medicinske opreme s ostatkom EU. To će omogućiti ovoj zemlji da zajedno s članicama EU povoljnije, jeftinije i brže nabavlja opremu i lijekove”, rekao je Sattler za “N1”.

Osim sedam milijuna eura, Sattler je podsjetio da će biti osigurano još 70 milijuna eura kroz bespovratna sredstva za spas poduzeća iz sektora transporta i uslužnih djelatnosti koji su najugroženiji.

“Pored spašavanja života moramo spasiti i egzistenciju. Puno ljudi je preko noći ostalo bez posla. To će biti dostupno u narednim tjednima. Ako ćete pomagati za tri, četiri ili osam mjeseci, tih radnih mjesta neće biti. Vrlo je važno da zajedno s vlastima osiguramo zajednički program podrške”, naglasio je Sattler.

Sattler je ocijenio da se BiH, za sada, dobro bori s epidemijom, ali da je to tek početak, upozorivši da je potrebno nastaviti zajednički rad i snažnija koordinacija županija, entiteta i razine BiH.

“Ovo do sada se pokazalo uspješnim, ali moramo to uraditi i u drugim sektorima. Potrebno je imati ista rješenja u oba entiteta, to bi bila uspješna formula”, kazao je Sattler.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku najvažnije je povećati broj testiranja, čiji je broj do sada bio relativno nizak.

Na pitanje kakve su šanse BiH da dobije zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju EU, Sattler je rekao da je sve u rukama vlasti u BiH koji što prije trebaju riješiti 14 ključnih prioriteta kako bi napredovali./HMS/