Published On: Sub, pro 9th, 2017

U Tuzli otvoren 1. međunarodni festival rakija

Simboličnim paljenjem vatre ispod velikog rakijskog kazana, večeras je u hotelu „Tuzla“ otvoren Prvi međunarodni festival rakija „Tuzla 2017“, koji uz podršku Vlade TK i Grada Tuzla, zajednički organiziraju Kantonalna privredna komora i Destilerija „Nadarević“ Tuzla.

Kako je izjavio inicijator festivala Šefik Nadarević, u Tuzli se okupilo više od 40 izlagača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovina, te kao prateći sadržaj desetak proizvođača hrane, uglavnom suhomesnatih proizvoda, sireva, soli i slanih začina, te kruha i peciva.

„Cilj ove dvodnevne manifestacije je povezivanje predstavnika destilerija i samostalnih proizvođača žestokih pića sa ugostiteljima i hotelijerima. Ovoga puta smo cijeli festival smjestili u jedan prostor, a zbog zanimanja drugih proizvođača sigurno je da ćemo iduće godine izlagačima ponuditi najmanje dvije velike dvorane“, izjavio je Nadarević za Fenu koja je medijski pokrovitelj manifestacije.

Na otvaranju sudionike i goste pozdravili su Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore Tuzla, Vedran Lakić, pomoćnik gradonačelnika Tuzle i Mirsad Gluhić, ministar trgovine, saobraćaja i turizma u Vladi TK.

„Ovo je prilika da pokažemo i afirmiramo domaću proizvodnju. Ako se BiH odrekne i ne zaštiti svoje brendove kao što su burek ili sevdalinka, ne piše nam se dobro“, kazao je Gluhić.

Bord direktora Svjetske banke prihvatio je na jučerašnjem zasjedanju u Washingtonu financiranje projekta restrukturiranja Željeznica Republike Srpske, priopćeno je iz entitetskog Ministarstva prometa i veza.

Odobreni kredit podrazumijeva iznos od 51,3 milijuna eura, a sljedeći koraci vezani za ovaj projekt odnose se na procedure zaduživanja na nivou RS i BiH.

”Restrukturiranje Željeznica RS predstavlja jedan od prioriteta Vlade kako bi se uspostavio sustav koji je samoodrživ, a koji je ujedno i efikasan i efektivan. S tim u vezi, aktivnosti koje su započete još u 2015. godini, uz tehničku pomoć Svjetske banke, intenzivirane su u prethodnom razdoblju”, tvrdi se u priopćenju.

Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje operativne efikasnosti i postizanje financijske održivosti ovog gospodarskog društva.

Rezultati implementacije predloženih mjera i aktivnosti restrukturiranja treba da budu vidljivi kroz jačanje operativnih i financijskih kapaciteta Željeznica, u smislu stabilizacije osnovnog poslovanja, ali i kroz uspostavljanje kvalitetnog željezničkog sustava u RS, koji ne zaostaje za najboljim praksama razvijenih zemalja, prenosi Fena

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x