U tuđini robija 318 državljana BiH

 Širom svijeta iza rešetaka se nalazi 318 državljana BiH koji su počinili razna kaznena djela, a najveći broj njih lišen je slobode zbog krađe.
Ovaj broj pritvorenih državljana BiH ipak nije konačan, odnosno on je daleko veći, jer mnogi od njih ne žele obavijeste veleposlanstva ili konzulate o svojoj situaciji, a postoji i veliki broj onih koji nisu rođeni u BiH, a koji se nalaze u pritvorima.
Pomoćnik ministra pravde BiH Nikola Regoje rekao je “Glasu Srpske” da se od 381 državljana, o čijim podacima raspolaže ovo Ministarstvo najveći broj njih nalazi u zatvorima i pritvorima u europskim zemljama.
– Iz Švedske, Njemačke, Austrije, te Italije najviše dobivamo informacije da su naši državljani u zatvoru, jer su počinili razna kaznena djela, uglavnom krađe – kazao je Regoje.
Regoje ističe da je samo tijekom prošle godine bilo 22 zahtjeva za transfer osuđenih na teritoriju BiH, te da su svi prebačeni.
– Transferi se obavljaju samo kada su počinjena neka teška kaznena djelo, jer u drugim slučajevima to nije isplativo. Naime, postupak oko transfera se vodi od tri do šest mjeseci, i oni se plaćaju, zbog čega se ne obavljaju ako osuđenik ima kaznu ispod šest mjeseci zatvora, a za neke zemlje čak i do godinu – kazao je Regoje.